Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Poslanci si rozhodli o platech: O kolik si zlepšili rozpočet?

Poslanci schválili návrh ČSSD. Platy poslancům porostou o 3 %.
Poslanci schválili návrh ČSSD. Platy poslancům porostou o 3 %.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2014
09:41

Politikům by měly vzrůst od ledna platy zhruba o tři procenta. Základní plat poslance a senátora by se zvýšil o 1700 na 57 600 korun. Schválila to dnes Sněmovna. Platová předloha, která řeší i soudcovské platy, míří k posouzení do Senátu.

Sněmovna se hlasy ČSSD, KSČM, lidovců a části poslanců ANO přiklonila k návrhu, který prosazovali sociální demokraté. Pro hlasovalo 102 ze 187 přítomných poslanců, pět jich bylo proti.

Poslanci předtím neschválili lidovecký návrh na roční zmrazení mezd prezidenta, členů vlády a zákonodárců a návrh Úsvitu na čtyřleté zmrazení. O návrzích rozpočtového a sociálního výboru na asi 14% růst platů a o původním vládním návrhu na jednoprocentní zvýšení se už nehlasovalo.

Schválený návrh předpokládá, že příští rok se budou platy politiků vypočítávat ze základny ve výši 2,25násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za rok minulý. Další dva roky by se koeficient zvyšoval vždy o desetinu, v roce 2018 by byl 2,5. Pak by se automaticky vrátil zřejmě na konečných 2,75.

Platy soudců by se měly odvíjet od trojnásobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Do konce letoška je to 2,75násobek průměrného výdělku za předminulý kalendářní rok. Činí 64 496 korun. Ústavní soud tento způsob výpočtu ale zrušil a uvedl, že by se základna měla vrátit k trojnásobku.

Pokud by zákonodárci záležitost neupravili, úřady by neměly zákonný podklad, jak soudcovské platy počítat. Od nich se odvíjejí i mzdy státních zástupců, jsou na 90 procentech.

Pokud by Sněmovna neschválila žádnou úpravu, mzdy politiků by vzrostly od ledna po několikaletém zmrazení o 26 procent.

mveli72 ( 15. prosince 2014 09:44 )

 Uz mam plny zuby tech idiotu nahore.co si sakra osobe porad mysli.ja si tedy na plat a zamestnani stezovat nemuzu ale jsou taci co pracuji v tak otresnych podminkach za malo penez a nemuzou zit jako lidsky bytosti protoze co je dneska tisicovka kort pro ty co maji deti.a nasi chudacci polityci s platem nad 50000 maji pocit ze jsou ochuzeny za tu tezkou drinu kterou vykonaji pritom o zivote dole vi hovno.od padu komunismu tu vsechno rozkradli zavreli a ted jsou tu vsude jen priblbli obchody.vsude jen zradlo a fabriky nikde.fabriky ktery se o lidi umeji lip postarat nez obchody.polityci jsou jako cikani,zivime je aby se flakali.to co si tady muzou dovolit to by v nemecku byli s nema rychle hotovy.je neuveritelny co vsechno si tu kazdej muze dovolit.tady je takovej bordel.ta slava ceske republiky je pryc,ted jsme jen kazdymu pro smich a ja se stydim ze jsem cech.T.G.Masaryk se musi obracet v hrobe.slusny lidi tu nemaji pravo na nic a nikdo jim nepomuze

zabibol ( 5. prosince 2014 19:34 )

Komunistické bestie si zase přidaly. Za co??? Asi za to, že dovedly stát do totálního bankrotu,lidem ukradly co se dalo a za to, že nás ruští vyžírkové a okupanti vycucali jak citrón.

zabibol ( 5. prosince 2014 17:05 )

A imbecil krakonoš 500.

zabibol ( 5. prosince 2014 17:05 )

Pořád mají málo, především ubožák bolševik Filip a vyžraný Jandák. Stát je zadlužený a pro sebe tisícovky mají.Kdyby alespoň pracovali, místo častého žvanění o ničem (bolševik Filip,bolševik Semelová ). Měli by si uvědomit, že jsou placení z našich peněz - daní. Proto by taky za neúčast v PS měli mít sraženou mzdu. A by se nemohli vymlouvat na jiné činností, neměli by mít vedlejší pacenou činnost, jako např.Hašek.

salto ( 5. prosince 2014 14:22 )

Jenomže andre... ošuluje sám sebe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa