Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajina protestuje proti Zemanovým výrokům: Ničí přátelské vztahy!

Autor: ČTK, tp - 
20. listopadu 2014
21:08

Ukrajinské ministerstvo zahraničí protestuje proti nepřijatelným výrokům prezidenta Miloše Zemana ohledně situace na Ukrajině. Prezidentova vyjádření neodpovídají duchu tradičních přátelských vztahů. Nelíbí se jim hlavně jeho odpovědi pro ruskou televizní stanici.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová potvrdila, že ukrajinské ministerstvo si předvolalo českého velvyslance Počucha. „My se touto záležitostí budeme dále zabývat,“ uvedla. Na dotaz, zda to znamená, že česká diplomacie zvažuje formu reakce na ukrajinský postup, uvedla, že nikoli. „To znamená, že vnímáme to, co nám ukrajinská strana prostřednictvím pana velvyslance sděluje,“ dodala.

Mluvčí prezidentské kanceláře Jiří Ovčáček uvedl, že do vnitřních záležitostí Ukrajiny „se nebudeme vměšovat“. „Zdůrazňuji, že pan prezident (Zeman) v neděli absolvoval v Bratislavě velmi přátelský rozhovor se svým ukrajinským protějškem Petro Porošenkem,“ uvedl Ovčáček v sms zprávě.

Tiskový odbor ukrajinské diplomacie se nezmiňuje o konkrétních výrocích české hlavy státu, které ukrajinskou stížnost vyvolaly. „Při besedě (s Počuchem) bylo tlumočeno stanovisko Ukrajiny ohledně nepřijatelnosti posledních výroků českého prezidenta Miloše Zemana, které se týkají hodnocení situace na Ukrajině. Bylo zdůrazněno, že podobná prohlášení neodpovídají duchu tradičně přátelských ukrajinsko-českých vztahů,“ uvádí se v prohlášení, o němž informovala tisková agentura Unian.

Podle ukrajinské agentury vše vyvolal Zemanův rozhovor pro ruskou televizní stanici První kanál z počátku tohoto týdne. Zeman se v něm kriticky vyjádřil k sankcím, které Západ přijal proti Rusku kvůli jeho úloze v ukrajinské krizi. Zopakoval také názor, že na Ukrajině jde o občanskou válku.

„Podle mne je nejdůležitější pochopit, že na Ukrajině je prostě občanská válka. Nesmíme se zabývat nějakými sny o podpoře, včetně ekonomické podpory Ukrajiny, protože v podmínkách občanské války je ekonomická podpora naprostým nesmyslem,“ zdůraznil český prezident.

nosradamus ( 23. listopadu 2014 10:31 )

Dojde aj na teba,neboj sa!

rehana ( 21. listopadu 2014 21:50 )

Domobranci bojují za to, aby děti Novoruska neumíraly kvůli bombám ukrajinské armády: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1525092344396879.1073741830.1502262480013199

tgbb. ( 21. listopadu 2014 18:10 )

Zeman je neštěstím pro tuto zem.

itartas ( 21. listopadu 2014 15:59 )

No fakt je ten, že banda za oponou má políčeno na Rusko. Žádná Ukrajina nikoho nezajímá, tam jde o zlikvidování poslední bašty křesťanství a pak až už ani to nebude, nedej Bože, tak se bude souložit na ulici a všude, chlapi s chlapama, vraždit a já nevím co ještě. To bude něco, to jsme přesně pro naše děcka chtěli, to jsme si přáli.

marais ( 21. listopadu 2014 14:12 )

sám jsi pussyman...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa