Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Průšvih Babišova jmenovce: Střet zájmů! Slíbil městu dotace, ale prý ne zadarmo

Miloš Babiš a Andrej Babiš: Dvojice Babišů z hnutí ANO.
Miloš Babiš a Andrej Babiš: Dvojice Babišů z hnutí ANO.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao - 
2. května 2014
10:24

Není Babiš jako Babiš. V hnutí ANO jsou hned dva poslanci tohoto jména. Zatímco Andrej je šéf strany, Miloš je jen řadový člen. Příbuzenské vztahy je však nepojí, jde o shodu jmen. Co mají však společného, jsou spekulace o střetu zájmů. A Miloš Babiš má kvůli nim zaděláno na malér. Slíbil prý městu, kde bydlí, že sežene státní dotace. Výměnou za změnu územního plánu ve svůj prospěch, tvrdí MF Dnes.

Udržet všechny ovečky pěkně spořádaně pohromadě, není pro "baču" Andreje Babiše nejsnadnější úkol. Do politiky vyrazil s hnutím a členy, neprověřenými léty v poslaneckých lavicích. A panovaly obavy, zda se mezi modrými ovečkami s visačkou ANO nenachází v přestrojení náhodou nějaký zlý a vypočítavý vlk... Stín podezření nyní padl na Miloše Babiše, jmenovce šéfa hnutí a ministra financí.

Miloš Babiš: Slíbil pomoc od státu. Bezelstně?

Miloš Babiš je také podnikatelem, ale podstatně menšího záběru, než druhý nejbohatší Čech a ministr Andrej Babiš. Řadový poslanec Miloš je majitelem autosalonu. Podle MF Dnes se ale namočil do problému - Mnichovicím, kde bydlí, měl slíbit dohození státní dotace na školu. Nechtěl to však zadarmo, údajně požadoval změnu v územním katastru ve svůj prospěch!

Vlastní totiž v Mnichovicích pozemky, ale podle MfD potřebuje právě změnu územního plánu, aby na nich mohl stavět. "Přislíbil, že pro dotaci udělá maximum a že má předjednané nějaké cesty. Domluvili jsme se, že půjdeme do Poslanecké sněmovny za někým z rozpočtového výboru," řekla Mladé frontě místostarostka Petra Pecková, zvolená za ODS. Miloš Babiš se ale brání, že by za přímluvu o dotace chtěl protislužbu. Pomoc radnici pak nakonec odmítl, pro současnou politickou prezentaci ji organizovat dle svých slov nebude.

Babišovi se brání: Žádný střet zájmů

Jde tedy jen o špinavý trik opozice, jak očernit jednoho z Babišových mužů? A nebo se naopak členové ANO rozkoukávají v poslaneckých vodách, jak by sami sobě mohli trochu přilepšit? Vždyť i křišťálově čistý expremiér Stanislav Gross nedávno přiznal, že nemluvil tak úplně pravdu a při financování svého bydlení se zamotal do polopravd a lží...

Miloš Babiš byl nyní nařčen ze střetu zájmů. Stavět na svých pozemcích nemůže kvůli ochraně přírody, on sám přitom ve Sněmovně sedí ve výboru pro životní prostředí.

Střet zájmů je však skloňován čas od času i v souvislosti se samotným šéfem ANO a majitelem Agrofertu Andrejem Babišem. "Andrej Babiš nebude v konfliktu zájmů, jen když se rozhodne jít na toaletu. Při jakémkoli jiném rozhodnutí bude v konfliktu zájmů, to znamená, že vláda bude v korupčním prostředí," útočil před časem na svého nástupce v křesle ministra financí jeden z čelních představitelů opozice Miroslav Kalousek (TOP 09).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa