Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Válečný kněz o Grossově pokání: Časem se pozná, jestli to myslel upřímně!

Autor: šim - 
28. dubna 2014
13:59

Vystoupení vážně nemocného Stanislava Grosse (44) pro Českou televizi mělo charakter pokání či jakési cesty za smířením. Bývalý sociálně demokratický premiér litoval svých činů, omlouval se, mluvil o Kristu a smrti. Co na jeho kajícná slova říká kněz?

Všichni řešíme a všichni máme nárok na rozhřešení. Pokud člověk příjme lítost a chce se napravit, kněz by ho neměl odmítnout,“ uvítal Grossův projev válečný kněz a strýc moderátorky Ester Janečkové Ivan Havlíček, který působil jako vojenský kaplan v Afghánistánu.

Expremiér Stanislav Gross před devíti lety po aféře s financováním bytu podal demisi. Pak pohádkově zbohatnul, když na prodeji akcií vydělal 80 milionů. Pak onemocněl, stal se křesťanem a nyní se celému národu omlouvá. Jako kajícník učinil veřejné pokání a přeje si, aby jeho konec přišel co nejpozději.

Gross onemocněl zákeřnou nemocí před několika lety a ta zákeřně a viditelně postupuje. Nejdřív nosil v dlaze upevněnou pouze jednu ruku, nyní má, zdá se totálně, paralyzované obě. Když byl před dvěma týdny na premiéře muzikálů, v nichž hrají jeho dvě dcery, ani jim nemohl zatleskat. Obě ruce měl buď spuštěné podél těla, nebo bezvládně složené v klíně.  Také řeč mu dělá problémy, jako by nedokázal pořádně artikulovat, jeho obličej vypadá jako ochrnutý. Jsou to boží mlýny?, začalo se objevovat v internetových diskuzích. Přestože Gross v minulosti tvrdil, že původ peněz, kterými financoval svůj byt, je křišťálově čistý, nikdo mu však nevěřil. A on to dokonce nyní přiznal.

Tady se kněz bránil úsloví o božích mlýnech. „Nechci nikoho soudit a mluvit o nějakých božích mlýnech, toho jsem dalek. Já věřím v boží spravedlnost, ale Bůh nás netrestá, ten má své jiné metody,“ řekl Blesku kněz a strýc moderátorky Ester Janečkové Ivan Havlíček, který před dvěma měsíci na poslední cestu vyprovázel svého homosexuálního prasynovce Filipa (†14), který spáchal sebevraždu kvůli netolerantní společnosti.

I mafián se může napravit

Kajícné vystoupení Grosse v pořadu 168 hodin, který nabídl malou ochutnávku z připravovaného dokumentu o expremiérech, podle něj jednoznačně ukazuje na to, že se expremiér přijetím Krista stal pokorným. „Každý má právo na to uvěřit a přistoupit na víru. A je hezké, že tohle pronesl. Zaplať Pánbůh za to. Ale jak se říká, strom se pozná po ovoci. Až čas ukáže, zda to myslel upřímně, nebo ne,“ dodal Havlíček a přidal příběh o jednom italském mafiánovi z Neapole, který mu vyprávěl jeho italský kolega.

„Jeden mafián věděl, že půjde do vězení, proto požádal kněze, aby mu během bohoslužby dovolil předstoupit v kostele před věřící a promluvit k nim. Dovolil mu to a ten mafián v slzách všechny prosil o odpuštění a o to, aby mohl při bohoslužbách stát alespoň v zadní části kostela. Takže vidíte, i mafián se může polepšit,“ uzavřel Havlíček s tím, že však Grosse označovat za mafiána mu nepřísluší.

salto ( 29. dubna 2014 08:56 )

Válečný kněz, to je stejný paradox jako Rom studující při zaměstnání, poctivý ódeesák a.j. Flanďáci ať popřemýšlejí o svých hříších a Staníček by si neměl brát Boha do svých úst aby se mu to ještě víc nevymstilo. Standa to zkouší jako blahé paměti Janoušek - pokusit se vzbudit lítost... Hoši je pozdě...

franckajagrova ( 28. dubna 2014 21:59 )

na rakovinu páteře se umírá a on ji má..

marmaris ( 28. dubna 2014 19:02 )

Houby nemocnej. V obliceji je akorat starsi a ochrnutej neni. Kdyz se zapomene, tak rukama hybe normalne. Jendou ma ruku uboze svesenou, pak jinde ji ma v kapse pod bundou, jindy v ni cosi drzi a tak dale. Mozna ruce nemuze zvednout, protoze ma zablokovane obratle, ale na to se neumira. Sledovanost novinari, srdceryvne projevy v televizi, jeho dcery stale vychlamane. Tak vypada clovek se smrti na jazyku? Chachaa, o tom me nikdo nepresvedci.

franckajagrova ( 28. dubna 2014 18:59 )

Gross poté co získal podvodem skoro 100 milionů a ještě se o tom nevědělo řekl,že vede bohatší život..peníze pro něj byly na 1.místě..před rodinou,před vším..jen hromadil majetek a tohle je výsledek - štěstí si za prachy nekoupil..teď pozdě zjišťuje,že je to jinak..pozdě si všímá svých dětí..

franckajagrova ( 28. dubna 2014 18:55 )

Ale to bylo až v reakci na to co se mu stalo..ochrnul po nehodě,kterou nezavinil ale oni ho obviňovali..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa