Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Učitelé jako chráněné osoby: Kvůli brutalitě chovanců v ústavech, navrhuje ministr

Ministr školství Marcel Chládek po návštěvě ústavu v Králíkách a dalších zařízení navrhl větší ochranu pro učitele a vychovatele
Ministr školství Marcel Chládek po návštěvě ústavu v Králíkách a dalších zařízení navrhl větší ochranu pro učitele a vychovatele  (Autor: Foto Blesk - Petr Novotný, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
17. dubna 2014
13:23

Nespřádá jen plán, jak zatočit s gaunery na fotbalových stadionech. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) včera na chatu Blesk.cz odpovídal i na dotazy, jak zlepšit pozici učitelů a vyvarovat se brutálním útokům na školách a v dalších zařízeních. Dnes proto přišel s návrhem, aby učitelé a vychovatelé měli status chráněné osoby!

Učitelé a vychovatelé by mohli mít statut chráněné osoby, chovanci, kteří by je napadli, by pak dostali mnohem přísnější tresty. S tímto návrhem dnes přišel ministr školství Marcel Chládek po dnešním jednání s řediteli výchovných ústavů.

"Zvyšuje se agresivita nejen na fotbalových stadionech, ale i na školách a dalších zařízeních. Tomu nezabrání dnes již pouhá prevence, ale je nutné přistoupit i k tvrdým postihům," vysvětloval přitom včera na chatu Blesk.cz Chládek.

Ředitele výchovných ústavů svolal kvůli nedávnému brutálnímu útoku chovanců v ústavu Králíkách. Před třemi týdny tam čtrnáctiletý mladík bodl vychovateli šroubovák do krku, minul tepnu o pár centimetrů, a s o rok starším kamarádem zkopali vychovatelku. Minulý týden se zase v Boleticích na Děčínsku pokusil utéct jeden z chovanců z tamního ústavu pro pachatele nejbrutálnějších činů.

Loni přitom ministerstvo školství přijalo celkem 68 oznámení o útocích na pedagogy a vychovatele, 53 případů řeší policie. Letos je jich zatím 30.

Chládek se statutem chráněné osoby inspiroval na Slovensku, toto řešení by prý pro ochranu kantorů bylo vhodnější než statut veřejného činitele, jak původně zvažoval. "Není to tak lehce zneužitelné," vysvětlil. Novinka by si ale vyžádala i změny dalších zákonů. "Když jsem navštívil některá ta zařízení, rázem jsem se ocitl ve filmu Requiem pro panenku," řekl dnes novinářům Chládek s odkazem na chatrný stav budov a vybavení.

Ústavy také mají dostat víc peněz, ministr zvažuje i navýšení personálu. Vedle toho jim chce ministr poskytnout i lepší metodické vedení, aby věděly, jak postupovat třeba v případech útoků. Kvůli zlepšení podmínek výchovných ústavů vznikne na ministerstvu i pracovní skupina, ministr se chce s řediteli zařízení setkávat nejméně jednou za čtvrt roku.

londynskypes ( 18. dubna 2014 18:31 )

ja bych ty fakany postrilel

pepazdp ( 18. dubna 2014 12:22 )

Agresivita malé části dnešní mládeže (o které se hodně krafe takže to vypadá že se to týká skoro všech) je dost velká - tak by to mělo být napsaný správně.... Ale jestli si myslíš, že to tak dřív nebylo, tak bylo, jenom ta agresivita byla řešená agresivitou ze strany rodičů a agresivitou učitelů a agresivitou ze strany esenbáků (výsledek agresivita x agresivita = zlomení nebo větší agresivita) a pasťákama a drželo se to pod pokličkou. Dneska se o tom konečně mluví a píše, což je první krok ke skutečnýmu řešený.

salto ( 18. dubna 2014 10:20 )

Agresivita dnešní mládeže je strašně veliká, znají sice svoje práva, ale povinnosti jim jaksi nic neříkají. Typický příklad je průvod slávistů na derby: sice se s policajtama s chutí porvali, ale když dostali nakládačku, tak si stěžujou na neúměrnost zákroku. Musí platit: na hrubý pytel, hrubá záplata

annael ( 17. dubna 2014 18:38 )

Máš pravdu, bydlet u učiliště nebo u učňovského internátu bylo o strach už za minulého režimu. Náctiletí utržení z rodiny bez řádného dozoru a výchovy, to bylo vždycky špatně.

anka ( 17. dubna 2014 17:52 )

no ono to bylo uz docela husty kdysi, nedelejme si iluze....ale podle me je to jen jeden z duvodu a tech duvodu bude mnohem vice...napriklad decka z detskych domovu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa