Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiše jsme v restauraci do StB neverbovali, vypověděl klíčový svědek

Andrej Babiš odmítá vědomou spolupráci s StB. Tentokrát se však soudního stání osobně neúčastnil
Andrej Babiš odmítá vědomou spolupráci s StB. Tentokrát se však soudního stání osobně neúčastnil  (Autor: Ladislav Křivan)
14. dubna 2014
13:51

K domluvě spolupráce se Státní bezpečnostní v bratislavské restauraci U Obuvníka nedošlo. To dnes u slovenského soudu vypověděl možná klíčový svědek celé kauzy českého ministra financí, někdejší příslušník StB Šuman. Jeho ex-kolega dodal, že si kvůli dvěma mozkovým příhodám na nic nepamatuje. Ani na Andreje Babiše. Ten se však soudu neúčastnil - má dovolenou. Blesku však zaslal své vyjádření!

Svědectví expříslušníka komunistické tajné policie (StB) Júliuse Šumana by mohlo být ve věci žaloby Andreje Babiše klíčové. Babiš se soudně domáhá verdiktu, že byl v archivních svazcích neoprávněně uváděn jako agent StB s krycím jménem Bureš. "Zpráva o získání agenta Bureše není pravdivá. Naverbování se u Obuvníka (někdejší bratislavská restaurace - pozn. red.) neuskutečnilo," prohlásil dnes u soudu Šuman.

Popřel informace z archivních dokumentů, podle kterých získal v 80. letech Babiše ke spolupráci jako agenta. Svědek také řekl, že zprávu o údajném získání spolupráce Babiše mu předložil jeho nadřízený, který mu prý spis týkající se Babiše předtím odebral. "Tuto zprávu jsem odmítl podepsat, ale na přímý příkaz náčelníka odboru jsem tak učinil," řekl Šuman.

Video  Babiš o spolupráci s STB  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

Další exdůstojník StB odmítl vypovídat: Má prý výpadek paměti

Vypovídat měl přitom dnes i další bývalý člen StB František Hákač, který měl být styčným důstojníkem agenta Bureše. Jméno Bureš přitom vystupuje údajně nejméně v pěti svazcích StB. Třeba ohledně vyšetřování jednoho z pracovníků podniku Petrimex, kde Andrej Babiš pracoval.

Soudu však exdůstojník Hákač řekl, že Babiše nezná a kvůli mozkové příhodě má výpadek paměti. "Neznám jej (Babiše) osobně. Vzhledem k tomu, že jsem měl dvě mozkové příhody, mnoho věcí jsem zapomněl. Na zmiňované období si nevzpomínám," uvedl dnes Hákač.

Během výpovědi také nepotvrdil pravost svého podpisu na dokumentech StB, které mu předložil právní zástupce slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN). Právě s jeho historiky se Babiš soudí. "Nejsem si jist, zda je to můj podpis. Já si to nepamatuji, bylo tam mnoho spisů," dodal bývalý příslušník StB Hákač. Na většinu dotazů soudkyně i právního zástupce ÚPN ohledně své činnosti v rámci StB Hákač odpověděl, že si "nepamatuje".

Babiš z dovolené: Svědci potvrdili, co jsem x krát říkal!

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. "Oba svědci dnes potvrdili to, co jsem tvrdil x krát - nespolupracoval jsem s StB, nic jsem nepodepsal, mám svědomí čisté. U nás z toho udělala ODS a TOP 09 politiku, protože kromě útoků na mě nemá občanům co nabídnout," sdělil Babiš Blesku. Dnešního stání se neúčastnil, má dovolenou. Ani na vynesení rozsudku se kvůli kampani před eurovolbami nechystá. Do Bratislavy však osobně dorazil během předchozího stání koncem ledna. I tehdy se jej zastali dva svědkové, které nechal předvolat právě šéf hnutí ANO - bývalý důstojník StB Andrej Kuľha i někdejší člen takzvané lustrační komise Milan Žitný. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 15. dubna 2014 11:29 )

Zbožňuju tyto bojovníky za pravdu a mravní čistotu. Možná bychom se divili, kdyby se mělo zametat před jejich prahem

tarot666 ( 14. dubna 2014 21:44 )

Zkur.stb kripl a prolhani stb kamarádi mají výpadek paměti

bravissimo ( 14. dubna 2014 18:59 )

Kalousek se vzteky ožere....

blooroses ( 14. dubna 2014 16:46 )

Které ku*vy myslíš? Soud proti Babišovi iniciovaný Slováky je veden na Slovensku a tam už dávno Babiš nikomu na pérka nešlape, tam už od něho mají pokoj po té co jim ukradl Petrimex a přesunul se škodit k nám.

mirco ( 14. dubna 2014 16:18 )

ja zajimave, jak ti STBaci maji vypadky pameti....najednou si nikdo nepamatuje, co delali za komancu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa