Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trafika pro Jana Fischera? Vrací se do Londýna! Ale na nižší pozici

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer si prý vysloužil opět teplé místečko v Londýně!
Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer si prý vysloužil opět teplé místečko v Londýně!  (Autor: Blesk - David Mlaík)
Autor: simao, ČTK - 
4. dubna 2014
09:09

Na exministra financí Rusnokovy úřednické vlády Jana Fischera čeká nový job. Našel mu ho přitom stát. Neúspěšný prezidentský kandidát Fischer se vrací na místo činu, zaměstnat by ho měla Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Její sídlo je v Londýně a Fischer tam již dělal v minulosti viceprezidenta. Teď na něj ale čeká nižší pozice i plat menší, než půl milionu korun, které bral dříve.

Třít bídu s nouzí Jan Fischer nebude. Poté, co skončila jeho vládní msie v kabinetu Jiřího Rusnoka, se chystá za hranice. V Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD) již působil mezi lety 2010 až 2012, upozorňují Lidové noviny, které odhalily další Fischerovo angažmá.

Fischer však již nebude viceprezidentem této instituce, stane se stálým českým zástupcem. Místo mu přitom dohodila nová vláda Bohuslava Sobotky, která o národním zástupci rozhodla.

K jeho jmenování stačí podpis ministra financí. Sám Fischer podle LN za své vyslání do Londýna lobboval. Česko nyní u EBRD zastupuje ekonomka Klára Król. Vyslání Fischera do britské metropole však má být odměnou za jeho loňskou podporu Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby, napsaly Lidové noviny.

Původně se spekulovalo o tom, že se Fischer stane velvyslancem v Lucembursku. Tamní ambasádu ale Česko kvůli úsporám zavřelo. "Pro stát je to lepší varianta než kvůli jednomu člověku otevírat ambasádu v Lucembursku," řekl LN jejich zdroj.

japos22 ( 4. dubna 2014 12:30 )

Když už tam dříve dělal víceprezidenta - tak jako stálý český zástupce mi připadá vpořádku - sympatie nesympatie

zkzkz ( 4. dubna 2014 12:09 )

popocatepetl ( 4. dubna 2014 11:45 )

No jo, no. Nic tam nezkazí (i když pro pány je to výrazná újma: Fischer nemá ty kypré pětky co Klára Król) a Kláru Król manžel uživí. Mohlo to dopadnout mnohem hůř.

jete ( 4. dubna 2014 10:07 )

...jak jednoduché.Podpis a teplé místečko je okamžitě k mání.Škoda,že se takhle nedá řešit zaměstnanost v naší krásné zemičce....

jen123 ( 4. dubna 2014 09:42 )

Souhlasím, mám stejný názor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa