Papaláši ze Sněmovny vysvětlovali nízké ceny jídel: Polévka za deset? Státní tajemství!

Jo, poslanec, ten levnej chleba má… Měsíčně bere přes 60 tisíc a ve sněmovní kantýně má kompletní oběd za šedesát korun. A zalije ho panákem Metaxy za 25 Kč. Jak je to možné? Odpovědí byly lži i vykrucování!
Levná bašta je pro české poslance stejná všednost jako třeba stříbrná liška pod bradou Jany Nagyové – Nečasové. Jak se Blesk přesvědčil, v restauracích Sněmovny jsou ceny stejné jako před lety. Hlavní jídlo za 47 Kč, polévka za 10 Kč, pivo za 15 Kč. A k tomu hojnost tvrdého alkoholu za stejně směšné ceny. Když se na to vedení Sněmovny zeptáte, vypadá to, že tu podávají jen horké brambory. Zdejší šéfové si otázky přehazují a tváří se, že se jich ptáte na rozmístění raket.
To neviděl?
Na ceny z říše snů jsme se nejprve zeptali mluvčího Sněmovny Romana Žambocha. „To nevím, kde jste ty ceny viděl. Polévka za deset korun? To jsem ve zdejších restauracích neviděl už takových pět let,“ řekl do telefonu. Poté, co jsme mu zaslali jako důkaz aktuální jídelní lístek, již své vyjádření nedoplnil…
Dvojí ceny
Mluvčí popřel i podezření na dvojí ceník. Blesk totiž zjistil, že zaměstnanci si musí vzít jiný jídelní lístek, než který je obsluhou přinesen poslanci. „Zásadně odmítám, že ceny pro zákonodárce jsou jiné než pro ostatní hosty gastronomických středisek v Poslanecké sněmovně,“ napsal Žamboch Blesku. Na doplňující dotazy, jak Sněmovna dosáhne tak nízkých cen, už rovněž neodpověděl.
Já nic, já šéf
Když se Blesk nedočkal smysluplného vysvětlení od mluvčího Sněmovny, pokusil se je získat u jejího šéfa. Tím je Jan Hamáček (35, ČSSD). Muž, který si měsíčně přijde na 150 tisíc korun, ale s kauzou levného papání nechtěl nic mít. „Nejsem nadřízeným pana Žambocha,“ řekl Blesku, a odkázal na kancléře dolní komory Petra Kynštetra.
Provařená pravda
Kancléř už byl sdílnější: „Gastronomická zařízení v Poslanecké sněmovně nejsou klasickými restauracemi a nejsou určena k tomu, aby vytvářela zisk. Jedná se o zařízení určená pro stravování poslanců, jejich asistentů a zaměstnanců Kaceláře Poslanecké sněmovny,“ napsal Blesku Petr Kynštetr. A ceny prý rozhodně nejsou dotované !
Jenže to není pravda. Platy zdejších zaměstnanců a ostatní náklady na provoz osmi restaurací jsou hrazené z rozpočtu Kanceláře Poslanecké sněmovny, tedy ze státního. Takže i cena uvařeného a servírovaného pokrmu musí být logicky dotovaná!
Jo a pivo i kořalku běžně prodávají ve všech závodkách,a pan ředitel je vrchní notor
