Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na vládě se mi smějí, jsem teď Ferda Brabenec, říká nový ministr

Nového ministra životního prostředí Richarda Brabce v nominačním dopise premiéra Sobotky přejmenovali na "Brabence"
Nového ministra životního prostředí Richarda Brabce v nominačním dopise premiéra Sobotky přejmenovali na "Brabence"  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
31. ledna 2014
11:18

Zpackaný nominační dopis Bohuslava Sobotky má dohru. Platit pokutu bude i šéf ČSSD. zasáhl však i život nového ministra životního prostředí Richarda Brabce. Rázem má novou přezdívku a na vládě si ho rádi dobírají. Je teď pro všechny Brabenec.

Miloš Zeman při jmenování nové vlády peskoval premiéra Sobotku za dopis se jmény kandidátů na ministry, který obsahoval několik chyb. Podle Sobotky vznikala tahle úřední listina na sekretariátu Lidového domu, Sobotka si však nezkontroloval její obsah a připojil podpis pod paskvil, kterému se teď všichni smějí.

Místo Mariana Jurečky (KDU-ČSL), kandidáta na ministra zemědělství, se v dopise objevil Martin Jurečka, kandidát na šéfa zdravotnictví. A z ministerského kandidáta Richarda Brabce (ANO) se rázem stal "Brabenec". "Spoléhal jsem se na to, že ten návrh bude připraven perfektně, protože zadání bylo zřejmé a jasné," vymlouval se Sobotka. Pokutu tak dostane sekretářka ČSSD, platit prá ale bude i sám Sobotka - do stranické pokladny.

Video Zeman na Hradě vyškolil Sobotku: Nejste profesionál! - Jan Jedlička,
Video se připravuje ...

Nový ministr: Ferda "Brabenec", či Brouk Pytlík?

Premiér přitom dnes dokončuje uvedení posledních tří ministrů do vlády - na pátek si museli počkat právě Richard Brabec, dále pak Marcel Chládek (školství) a Daniel Herman (kultura). Brabec se při té příležitosti novinářům svěřil, že zkomolení jména ho teď bude patrně nějaký čas provázet. "Brabec už mi zjevně na vládě nikdo nikdy neřekne, možná když budu hodný, tak pan premiér. Takže jsem Brabenec, a dokonce jsem slyšel i o Ferdovi. Je to pořád lepší než Brouk Pytlík," uvedl Brabec na tiskovce. "Já si myslím, že na druhou stranu pro resort životního prostředí je to poměrně dobrá kvalifikace," dodal.

Chce se zaměřit i na Šumavu

Prioritou nového ministra životního prostředí Brabce má být podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) program Nová zelená úsporám, zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji nebo dotažení novely zákona o posuzování vlivu na životní prostředí EIA. Brabec přitom už má jasno, že vymění všech pět náměstků v úřadu. Chce se prý zaměřit také na čerpání prostředků z EU a zákon o Národním parku Šumava, kam pojede na jednu ze svých vůbec prvních pracovních cest. Nový ministr Brabec je přitom i poměrně kontroverzní postavou. Je totiž bývalým ředitelem chemiček Spolana a Lovochemie.

japos22 ( 31. ledna 2014 15:37 )

Nikdy nikde nepracoval a je premiér - jak potom múže někdo říct, že ten chlapec je hloupý

majojo ( 31. ledna 2014 13:08 )

Hlavně, aby mu nedali k ruce červené tlačítko - to by mohl zmáčknout, aniž věděl, že tim rozpoutá třetí světovou!

majojo ( 31. ledna 2014 13:06 )

Proč opakovat stejnou chybu, když může nasekat nové, lepší?

majojo ( 31. ledna 2014 13:05 )

Mně tam jako Pytlíci připadají všichni....

wandzi ( 31. ledna 2014 12:54 )

... udělá ještě větší průšvihy, že se budeme divit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa