Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

12 žalob za ProMoPro: Státní zástupci nadělovali! Vondra bez dárečku

Já nic, já muzikant. Exministr obrany Alexandr Vondra v kauze ProMoPro obžalovaný nebyl
Já nic, já muzikant. Exministr obrany Alexandr Vondra v kauze ProMoPro obžalovaný nebyl  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: simao - 
20. prosince 2013
15:03

V podezřelé zakázce z doby, kdy to Česko chtělo osladit EU a stalo se předsednickou zemí, se těsně před Vánocemi hnuly ledy. Státní zastupitelství podalo žalobu na 12 lidí. Zakázka byla údajně předražená o 388 milionů. Exministr Alexandr Vondra však může být v klidu. Jeho se to netýká!

Obžalobu na 12 lidí podalo Vrchní státní zastupitelství v Praze ve čtvrtek. Dnes o tom pak informoval státní zástupce Tomáš Černý. Obvinění mají na krku celkem pět trestných činů. Chybět by mezi nimi neměli bývalá náměstkyně exministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Jana Hendrichová a také tehdejší ředitelé odborů Radomír Karlík a David Mlíčko.

Se spornou zakázkou pro firmu Promopro z doby našeho předsednictví Evropské unii však bývá spojován i sám Vondra, který zastával post vicepremiéra pro EU a za přípravu předsednictví v roce 2009 zodpovídal. Žaloba se ho však netýká. 

Zvýhodnili ProMoPro, půjdou sedět?

Úředníci podle policie zvýhodnili firmu Promopro při zakázce na dodání a provoz audiovizuální techniky v Kongresovém centru v Praze před ostatními soutěžiteli tím, že vyloučili část uchazečů, kteří pak nemohli podat své nabídky. Česko tím prý připravili o 388 milionů korun.

Zmiňovanou trojici bývalých státních zaměstnanců viní policisté z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Ostatní stíhané, kteří pracovali ve společnostech zainteresovaných na zakázce, podezírají policisté z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Tři z nich pak také z podvodu. Mezi nimi je například majitel firmy Promopro Jaroslav Veselý nebo Vlastimil Maxa ze společnosti NWDC, kterou si Veselého firma najala.

Rozhodne soudkyně Pitra či Ďurička

Šéf Promopro Veselý v minulosti uvedl, že se ničeho protizákonného ani nekalého nedopustil. Doručení obžaloby přitom dnes ČTK potvrdila také mluvčí městského soudu Markéta Puci. "Podle rozvrhu práce dostala případ přidělen soudkyně Eva Brázdilová. Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo, předsedkyně senátu se musí nejdříve důkladně seznámit se spisovým materiálem," uvedla mluvčí. Brázdilová v minulosti soudila například kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra nebo hoteliéra Bohumíra Ďurička odsouzeného za vraždu.

jenda0033 ( 9. dubna 2014 07:19 )

Nebyl ten křivohubý zku_rvysyn člen charty? Nadarmo se neříká že charta byla jenom chátra, i se slavným komunistou Havlem. Nakonec to potvrdil a byl velmi znechucen Karel Kryl. AŤ tuto pokutu zaplatí zloději co to zavinili.

japos22 ( 20. prosince 2013 21:11 )

Pokud ani netušil, co se děje na jeho ministerstvu, to samo je zločin, a měl by vrátit všechny platy

krtekub ( 20. prosince 2013 19:45 )

Zav co Saša bralplt když jako vedoucí za nic nezodpovídal a "nevděl" o tom předražování?

zabibol ( 20. prosince 2013 17:36 )

Komunisti!

petr11 ( 20. prosince 2013 17:17 )

....má to háček, že nikde není jeho podpis a je tu otázka, co tedy vlastně dělal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa