Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec muže, který rozdělil Československo: Mečiar opustil svou vlastní stranu!

Autor: ČTK, geo - 
12. prosince 2013
20:03

Stál za rozdělením republiky, byl premiérem a v 90. letech byl Vladimír Mečiar považován za nejmocnějšího muže Slovenska. To vše je minulost. Nyní Mečiar vystoupil ze strany HZDS, kterou sám založil. S obavami, že vedení strany prý připravuje za zády členů její likvidaci.  

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar, který spolu s Václavem Klausem v roce 1992 rozhodoval o rozdělení Československa na samostatné republiky, dnes vystoupil z Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS).  HZDS svého času zakládal i dovedl k moci, letos v září však přestal být jeho předsedou. Mečiarova strana se z politického výsluní v 90. letech dostala na okraj zájmu voličů a v roce 2010 vypadla ze sněmovny.

 "Takzvané kolektivní vedení za zády členů připravuje bankrot a likvidaci strany. Navzdory usnesením sjezdu připravuje založení nové strany, lže veřejnosti a členům. V takovém spolku být nemohu," odůvodnil Mečiar své vystoupení ze strany.

HZDS bez předsedy

 Mečiar byl jediným předsedou HZDS od jeho vzniku v roce 1991 až do letošního sjezdu strany, na kterém se o opětovné zvolení neucházel. Protože o předsednické křeslo nikdo neprojevil zájem, stranu vede desetičlenné grémium.

Pád na dno

Mečiar býval svého času nejoblíbenějším slovenským politikem, ve volbách v roce 1992 se svou stranou získal přes 37 procent hlasů. Pokles popularity ale vedl k tomu, že HZDS v roce 2010 nepřekročilo pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny. Skóre v předčasných volbách v roce 2012? Pouhý 0,93 procent hlasů.

S Mečiarovým jménem se pojí rozdělení federace a vznik samostatného Slovenska. Byl třikrát premiérem, jeho vládnutí ale provázela kritika domácích odpůrců i Západu, sporná privatizace i podezření ze zneužití tajné služby proti politickým soupeřům.

rudyptak48 ( 13. prosince 2013 17:16 )

Zbytečně to vyhrocujěš po nacionální stránce. Husák za své vlády se také snažil hrabat na Slovensko. Zde se za něj stavěli samé nové podniky, kde byla převážně vojenská výroba, která hlavně živila náš mírumilovný socialistický stát. Západní kapitalisti nepřeválcovali jenom SR. ČR také zaplakala nad výdělkem. Kde jsou její tahouni jako Škodovka Plzeň, Poldi Kladno, Třinecké železárny, NHKG, Tatra Kopřivnice a mnoho dalších podniků? Ze všeho nám zůstala pouze Škoda Mladá Boleslav pod vedením koncernu Woklsvagen. Jinak se zde rozmnožily supermarkekty jako houby po dešti a stali jsme se montážní dílnou Evropy. Západní soutěživí kapitalisté nám rovněž odrovnali naši zemědělskou výrobu a teď jsme prakticky závislí na dovozu. Máme sice svobodu projevu, ale nesvobodu ekonomickou. To se také projevuje propadem ekonomické úrovně a zadlužovaním našich občanů. Tohle všechno nám umožnila spravedlivá EU a bude to ještě horší, než v Evropě dojde k další katastrofě.

zahorak1 ( 13. prosince 2013 07:58 )

Pokrokoví husitskí bojovníci, dokedy sa budú písať také hlúposti, že Vladko rozdelil republiku? Veď tento pologramotný právnik by to sámnedokázal. Republiku rozdelili "nádejní" ašpiranti na "nobelovku" a vizionári "skvétajíci" ČR bez "své kolonie"!! A os/rali nás pritom o min. 150 mld. Kčs.!! Ono, aby sa "v Praze žilo blaze"!!

moiaza ( 13. prosince 2013 00:04 )

Tyto fotografie jednou vejdou do dějin. Dva zločinci vedle sebe. Všude ve světě by už dávno viseli za velezradu!

autentickej ( 12. prosince 2013 22:15 )

Ale to se podívejme na bukvici Kikinu, jak mu to pěkně sluší. Když tenkrát voblejzal ty veřejné haj.zly, kde hledal nové milce, tak už tenkrát byl zralej na ránu po tý svý rozgajdaný prd.eli.

dedeha ( 12. prosince 2013 22:06 )

Oboch ich zavesit za gule do prievanu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa