Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman dostal od Blesku doutníčky a říká o vládě: Stropnický by byl druhá Peake!

Autor: vr, simao - 
8. prosince 2013
18:33

Premiér Miloš Zeman (69) i dnes pokračoval v obnovené tradici Hovorů z Lán. Pochválil si, že jeho žena již začala péct cukroví a promluvil o jednání o nové vládě. Bohuslavu Sobotkovi pak vzkázal, že jen tak někoho ministrem nejmenuje a hodlá zasahovat do složení vládního kabinetu! Herce Martina Stropnického přitom přirovnal ke Karolíně Peake.

Prezident Miloš Zeman opět v Masarykově pracovně Lánského zámečku vedl rozhovor s redaktorem Radiožurnálu. Týkal se nejen předvánoční atmosféry, ale především vyjednávání o nové vládě, která vedou ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Ještě než k Hovorům z Lán došlo, Zemana navštívil i Blesk. A to přímo na Hradě, kde bylo rázem velmi veselo.

Blesk si totiž tak trochu zahrál na Ježíška a k popelníčku, který dostal Zeman v létě, přibyl zapalovač. Tím pak Zeman okamžitě zapálil svíci na adventním věnci! „To je krásné, to jsem si snad ani nezasloužil,“ zajásala hlava státu, když jsme doplnili jeho kuřáckou kolekci. Zaujal ho i balíček indonéských doutníčků. „Lékaři mi omezili cigarety na dvacet denně, ale o doutnících nemluvili,“ prohlásil a zapálil si poté, co zapálil svíčku na adventním věnci.

Zeman z Lán: Žena už začala péct...

Vánoční atmosféra pak byla patrná i během rozhovoru v rádiu. "Slyšel jsem celou řadu z dobrých zpráv. První z nich z ní, že žena začala péct vánoční pečivo...," pochvaloval si Zeman linecké koláčky a prozradil, že se příští týden sejde s kardinálem Dukou, který mu do kanceláře prezidenta přinese tradiční vánočku. "Vymínil jsem si, aby byla s rozinkami," řekl prezident. "Dobrá zpráva pak také je, že pokračuje vyjednávání o koaliční smlouvě," pokračoval již na vážnější notu. A bylo slyšet, že si během rozhovoru opět připaluje.

... a já budu zasahovat do složení vlády!

Zeman sice tvrdí, že "prezident by se neměl plést do života politických stran...," ale zároveň jedním dechem dodává, že nejmenuje jakéhokoli ministra, který nemá pro výkon příslušného resortu a jeho řízení odborné předpoklady. Zarazily ho totiž spekulace, že by měl být herec Martin Stropnický (ANO) novým ministrem obrany.

"Největší pohromou je, když do ministerského křesla usedne ten, kdo se s resortem začíná seznamovat teprve v okamžiku usednutí do toho křesla," uvedl Zeman a dodal: "Úkolem prezidenta je, aby zde nebyla nová Karolína Peake, nový Jaromír Drábek." Zeman se totiž cítí být spoluzodpovědný za vládu. O Stropnickém pak řekl: "Obávám se, že by to byla druhá Karolina Peake. Martin Stropnický nemá s obranou vůbec nic společného." Herce by si však dokázal představit v křesle ministra kultury či zahraničí - pro jeho zkušenosti s diplomacií.

Kandidátovi na premiéra Sobotkovi tak Zeman de facto vzkázal, že do ministerských nominací plánuje mluvit. Vedle toho pak Zeman poděkoval za odvedenou práci i Rusnokově úřednické vládě, jejíž členů si prý váží.

Exkluzivní rozhovor v pondělním Blesku: Co Zemana drží v politice? Proč nemá deprese a proč mu klesá popularita?

strnad86 ( 9. prosince 2013 12:15 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

salto ( 9. prosince 2013 08:28 )

Dobrá byla ta slípka z KDu, potom TOP (Dobvý den pvapove hvězd a pvuhů) - Parkanová je správně

salto ( 9. prosince 2013 08:24 )

V Horních Uhrách šly výrobní technologie zprudka nahoru (už nedělají pastičky, ale drátují hrnce) a s tím souvisí i zbytnělé sebevědomí. Zazpívej si radši tu vaši národní písničku "Ej pilo by sa pilo, keby bolo za čo..."

ninunka ( 9. prosince 2013 00:37 )

a pak někdo ať vykládá, že Zeman je o ničem-protože je pořád v lihu evidentně mu to pořád myslí

aokana ( 9. prosince 2013 00:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa