Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nad Dalíkem se stahují mračna: Chtěl úplatek půl miliardy, potvrdil další svědek

Kamarádi do deště Mirek Topolánek a Marek Dalík
Kamarádi do deště Mirek Topolánek a Marek Dalík  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: map - 
18. srpna 2013
17:16

Už druhý člověk ukázal na kamaráda expremiéra Mirka Topolánka Marka Dalíka a policii dosvědčil: On chtěl půl miliardy za to, že armáda koupí obrněné pandury!

Detektivové podle Respektu vyslechli bývalého diplomata Victora Jackoviche ve washingtonské pobočce FBI. Muž, který se před šesti lety zúčastnil schůzky v pražské restauraci u Malířů, Dalíkovu žádost o úplatek policistům potvrdil.

Nevzpomněl si na to ale zázračně až teď. Krátce po schůzce totiž akci oznámil americké ambasádě. O Dalíkově požadavku na úplatek 500 milionů už vypovídal i manažer firmy Steyr Stephan Szücs. Dalík tak má problém, protože oba muži jsou bráni jako velmi důvěryhodní.

O nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun rozhodl Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s firmou Steyr podepsána krátce poté. O více než rok později se o obchod začal zajímat česko-rakouský policejní tým. V květnu 2011 média zveřejnila výpověď Szücse, který údajně dosvědčil, že si Dalík řekl o úplatek. Dalík to však opakovaně popřel.

Podle policistů Dalík slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Proto není stíhán pro korupci, ale pro podvod, za který mu hrozí až desetileté vězení.

tuning ( 21. srpna 2013 09:44 )

Topol v pozadí a Dalík obchodoval.

joudajoudovy ( 19. srpna 2013 21:40 )

chytroline, pokud se v pripadu najdou nove skutecnosti, soud se znovu otevre.

enriko ( 19. srpna 2013 16:20 )

Díky za pozdrav, už jsem tam dlouho nebyl. Pozdravuj.

andreslawicky ( 19. srpna 2013 13:31 )

Zdravím všechny ze slunečného pobřeží Černé Hory

andreslawicky ( 19. srpna 2013 13:30 )

Dalík nemohl nic ovlivnit tak to již jednou potvrdil soud tím pádem je vymalováno jelikož jestli něco říkal tak pouze jako Marek Dalík který v nákupu obrněných vozidel neměl žádnou pravomoc o nákupu rozhodovala vláda a PS a v té nikdy Dalík neseděl je to asi stejná akce jako udělal Ištván a Šlachta když vykradl bez.schránky v KB s odvoláním že patří rebelům z ODS

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa