Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ODS chce odložit hlasování o rozpuštění Sněmovny: Bojí se volební nakládačky?

Občanští demokraté by rádi odložili hlasování o rozpuštění Sněmovny
Občanští demokraté by rádi odložili hlasování o rozpuštění Sněmovny  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
16. srpna 2013
12:19

Již v úterý se má hlasovat o tom, zda se současná Sněmovna rozpustí. Šéf poslaneckého klubu ODS Benda však oznámil, že chce jeho strana toto hlasování oddálit. Ideálně na 3. září. Řada politiků se také obává, že ani termín předčasných voleb 25. - 26. října není z nejšťastnějších. Kryje se totiž s prodlouženým víkendem, státním svátkem a podzimními prázdninami.

Úterý 20. srpna má být tím dnem, kdy si Sněmovna odhlasuje své rozpuštění. Pro by zatím mělo být více jak 120 poslanců. A právě tohle číslo je dle ústavy nutné, aby k rozpuštění skutečně došlo. Jenže ODS chce důležité hlasování odložit. A počkat prý na to, až Senát schválí některé zákony, které nyní Sněmovna projednala. Na stranickém brífinku to dnes řekl novinářům předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Rozklepaná ODS?

Před Senátem nyní leží schválení doprovodných zákonů k občanskému zákoníku či k zákonu o omezení obnovitelných zdrojů energie. Sněmovna je schválila v pátek. Je však otázkou, jestli ODS najde pochopení u ostatních stran. Zvlášť, když občanští demokraté vypadají, jako že se třesou strachy ani ne tak kvůli rozpuštění Sněmovny, jako před případnými předčasnými volbami, které podle průzkumů drtivě "projedou".

Obavy z prodlouženého víkendu a volební účasti

Právě termín voleb dnes neoficiálně oznámil prezident Zeman. Pokud se Sněmovna rozpustí, k volebním urnám by se podle něj mělo jít 25. a 26. října. Jenže má to své úskalí. Jde o prodloužený víkend, na který připadá pondělní státní svátek 28. října. V úterý 29. a ve středu 30. října navíc mají školáci podzimní prázdniny. A to se některým politikům také nelíbí. "Budeme muset požádat voliče, kteří odjíždějí na chalupy, ať jdou volit v pátek, jinak se budou vracet do úplně jiné, levicové země," upozornil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík na serveru idnes.cz.

Zeman chce ovlivnit výsledek voleb, tvrdí analytik

Že zvolený termín může ohrozit volební účast se přitom shodují i šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc a také politologové. "Pan prezident chce aktivně ovlivnit výsledek voleb," tvrdí analytik Jan Herzmann. "Kdo bude chtít volit, tak si ten čas najde," dodává však politolog Tomáš Lebeda.

Experty však zarazilo především to, že Zeman oznámil termín voleb přes Haló noviny, spojované s KSČM. Herzman to označil za "netradiční cestu v komunikaci", Lebeda rovnou za "velmi zvláštní" krok. Zeman tím podle nich vyjádřil jasnou podporu komunistům. A nevyloučil jejich účast ve vládě, i když jim spíše doporučil tolerování menšinové vlády ČSSD. Spolupráci s KSČM však Jeroným Tejc rázně odmítl. "Jediné, co můžeme už dnes vyloučit, je přímá spolupráce s KSČM. To znamená koaliční vláda za účasti ministrů KSČM či jimi vyslaných odborníků," uvedl dnes Tejc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

capitan_jorge ( 19. srpna 2013 15:51 )

Souhlas.

hejhej ( 19. srpna 2013 15:36 )

capitan-jorge: Naprostý souhlas, ještě ke jmenvaným přidávám knížete",dědek, který tvrdil,když neuspěje ve volbách na prezidenta, v dalších volbách nekandiduje,díky demenci zapoměl, hnusný arogantní Kalousek, hloupý Drábek apod. ODS a TOP 09 by se měli ztratit do propadliště dějin.

capitan_jorge ( 19. srpna 2013 15:28 )

Kreatury Kubu, Bendu, Pospíšila a Němcovou odstranit z veřejného života. Nakonzervovat a umístit do politického lapidária, aby i příští generace viděly, co se může narodit. Mohou si dělat cokoliv, nic jim nepomůže, jsou to politické mrtvoly.

salto ( 19. srpna 2013 09:21 )

To má po tátovi

anezat ( 18. srpna 2013 16:53 )

Kéž by byl podělanej strachy! Ale on už si určitě vyjednává jinou trafiku, která obnáší vysoký plat s nicneděláním a žádnou zodpovědností. Jeho otec se musí obracet v hrobě...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa