Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Egypťané demonstrují proti prezidentovi: Nechceme diktaturu, vypadni!

Autor: ljš, ČTK - 
28. listopadu 2012
12:31

Desetitisící Egypťanů vyrazily do ulic a chtějí jediné: odstoupení prezidenta Muhammada Mursího. Podle nich není prezidentem všech, ale pouze Muslimského bratrstva, a chce pro sebe navíc ukořistit absolutní moc.

Desetitisíce Egypťanů protestují na náměstí Tahrír v centru Káhiry proti nedávnému rozhodnutí prezidenta Muhammada Mursího si přisvojit mimořádné pravomoci. Ty by mu zajišťovaly takřka absolutní moc. Požadují odvolání dekretu nebo Mursího odstoupení.

"Vypadni!" skandovali mnozí demonstranti, kteří tak převzali známý slogan lidové vzpoury, která sesadila bývalého autoritativního prezidenta Husního Mubaraka loni v únoru. "Zůstaneme na náměstí Tahrír, dokud Mursí nezruší své rozhodnutí," řekl jeden z aktivistů hnutí proti prezidentovi.

Lidé také kritizovali vládní Muslimské bratrstvo, ze kterého prezident pochází a které ho aktivně podporuje. "Členové Muslimského bratrstva jsou lháři," stálo na jednom z transparentů.

Tisícovky lidí dnes demonstrovaly proti prezidentovi také v Alexandrii a dalších městech. Muslimské bratrstvo na své straně vyzvalo přívržence Mursího, aby demonstrovali na jeho podporu. Zatím nebyly hlášeny žádné střety mezi zastánci a odpůrci prezidenta. Do centra metropole, kde je situace tradičně nejnapjatější, úřady vyslaly kromě policistů preventivně i sanitky.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa