Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus: Dobeš byl úspěšným ministrem dopravy! Peake: Je to zbabělec!

Václav Klaus se zastal ministra Dobeše, který oznámil odchod. Karolína Peake však Dobeše označila za zbabělce
Václav Klaus se zastal ministra Dobeše, který oznámil odchod. Karolína Peake však Dobeše označila za zbabělce  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2012
15:37

Dobešův odchod z ministerstva dopravy jitří emoce. Václav Klaus se ho zastal, považuje Dobeše za úspěšného ministra. Karolína Peake však označil stranického kolegu Dobeše za zbabělce. Kvůli tomu, že chce skončit až 3. prosince. Na jeho místo pak navrhla Roberta Vacka, svého náměstka Roberta Vacka.

Václav Klaus vyrazil na státní návštěvu do Rakouska, kde se dozvěděl o Dobešově konci. A byl překvapený.

Nečas si na Dobeše nestěžoval, říká Klaus

"Nikdy jsem o něm (Dobešovi) předsedou vlády či někým jiným nebyl informován. To říkám velmi rezolutně a velmi nahlas," nechal se slyšet Klaus.

Zároveň prezident dodal: "Ministr Dobeš se mi zdál jako jeden z relativně velmi úspěšných ministrů právě tohoto velmi složitého resortu, takže já necítím problém defektu jeho práce." O zpackaném registru patrně Klaus neslyšel.

Klause také znepokojuje série posledních personálních změn ve státních institucích. "Když vidím, že odchází šéf policejních ochranných služeb Husák, šéf podniku Lesy ČR (Svatopluk Sýkora - pozn. red.), či ministr dopravy, tak musím říct, že jakkoliv se snažím pyšně prezentovat ČR jako politicky a ekonomicky stabilní zemi, tak zrovna tato zpráva, kterou si přečtu ráno při snídani, mně takovou radost nedělá," uvedl Klaus.

Kandidát na nového ministra dopravy Robert Vacek Kandidát na nového ministra dopravy Robert Vacek | ČTK

Peake už má náhradu za "zbabělce" Dobeše: Vacka

Dobeš přitom v rezignaci oznámil, že skončí 3. prosince. Jeho odchod chce jeho vlastní strana LIDEM, ovšem ihned.

Vicepremiérka Karolína Peake proto pronesla: "Považuji to za zbabělost," komentovala Dobešův zdlouhavý postup. "Bylo by chlapské tu rezignaci dát hned." A již za něj navrhla premiéru Nečasovi náhradu. Svého náměstka v LIDEM Roberta Vacka.

Dobeš: Klausovi děkuji

Odstupující ministr Dobeš zareagoval na obě vyjádření při odchodu ze Strakovy akademie. "Já považuji za zbabělost to, že někdo není ani ochoten mne pozvat na to jednání, kde je bod odvolání ministra z funkce. To považuji za neobvyklé a nedospělé jednání," vrátil úder Karolíně Peake. Klausovi, který ho chválil, však Dobeš vzkázal: "Za ta slova mu velmi děkuji, opravdu jsme se snažili."

Bárta (VV): Dobeš chce zahladit stopy

Okamžitě by měl Dobeš odstoupit i podle exministra dopravy za VV Víta Bárty. Odsunutím rezignace se prý Dobeš může snažit zakrýt odpovědnost společnosti Eurovia za nekvalitně postavenou dálnici D47. "Chce kaučovat nepodání nebo špatné podání arbitráží ve prospěch společnosti Eurovia," řekl novinářům Bárta.

hejhej ( 20. listopadu 2012 10:21 )

 Dobeš měl vypadnout hned,když zavedl špatně fungující registr vozidel.

jpavlik ( 19. listopadu 2012 16:56 )

P.Dobeš udělal chybu. Měl opustit LIDEM včas a nyní by se K.Peake mohl směle postavit jako bezpartijní. K.Peake měla skončit s funkcí ve vládě v okamžiku, kdy se rozpadly VV a ona z nich vystoupila. Bohužel, na toto upozornění prohlásila, že se jí "z vlády nechce". Totéž by mohl nyní prohlásit pan Dobeš.

krat5 ( 16. listopadu 2012 11:10 )

jak už jsem reagovala jinde, jděte s těmi odkazy konečně do zadele pokud nemáte co do konkrétní diskuze

osinek ( 16. listopadu 2012 09:41 )

Lidi,zúčastněte se zítra,vsobotu 17.listopadu o 13.hodině PROTIVLÁDNÍ MANIFESTACE pořádané odbory, Svazem zdravotně postižených, Svazem seniorů a dalšími nevládními organizacemi na Václavském náměstí v Praze! Vládní verbež krade,lže a podvádí a lidem vymývá mozky o nutnosti šetřit a přinášet oběti v době krize! A ta PŘEBĚHLICE K.Peak (Véčkaři přezdívají bývalou odéesačku K.Peak MODRÁ PÍ-a) blábolí,že ona a její poskoci (přeběhlíci ze strany VV) prosadí slušnost v politice Je NAČASE ZBAVIT SE Nečase a jeho korupčních ministrů. Pokud ta vládní sebranka nepodá demisi, je čas vzít bejčák a vyhnat ty pravicové šmejdy od koryt!! Protivládní manifestace v sobotu 17.listopadu je vhodnou příležitostí vyslovit NEDŮVĚRU Nečasově vládě!

tintin ( 16. listopadu 2012 01:02 )

Zdravím. Co se vykašlat na ruletu co je tady neustále nabízena a zkusit to trochu seriózněji. Místo toho, abyste o peníze přišli tak si naopak nějaké přivyděláte. Více se dozvíte zde http://www.ecash.cz/index.php?ido2=4468 a třeba se Vám to taky zalíbí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa