Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Radní Janeček (ODS): Půjčil podnikatelce 2 miliony na podivnou zakázku

Bývalý poslanec Jiří Janeček (ODS) se v době práce na magistrátu zapletl do přidělení podivné zakázky
Bývalý poslanec Jiří Janeček (ODS) se v době práce na magistrátu zapletl do přidělení podivné zakázky  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
26. června 2012
11:15

Pražský magistrát má na obzoru další skandál. Jeho bývalý pracovník, exposlanec Jiří Janeček (ODS), se zapletl do přidělení podivné zakázky - vyhrála ji podnikatelka Eva Krejčí a Janeček jí půjčil 2 miliony. Teď je chce zpět a žene celou věc k soudu. Jenže Krejčí tvrdí, že mu již peníze vrátila a nosila mu pravidelné splátky na magistrát...

Kolem finančních machinací na pražském magistrátu se objevily další nejasnosti. Tentokrát se týkají zakázky na přepravu zdravotně postižených, vyhlášené v roce 2009.

Vyhrávala ji firma Societa. A týden na to si její šéfka, podnikatelka Eva Krejčí, půjčila od tehdejšího pražského radního Jiřího Janečka (ODS) dva miliony korun. Přitom to byl patrně právě Janeček, který zakázku podnikatelce přiklepl. Zastával tehdy totiž post radního pro sociální politiku. Ale sám si musel půjčit od poslaneckého kolegy Miroslava Svobody (ČSSD).

Podivný propletenec půjček však nebyl tak úplně v souladu se zákonem. Janeček měl Krejčí předat 2 miliony ve Sněmovně. Předání peněz v hotovosti však zakazuje zákon o praní špinavých peněz. A Janeček půjčku neuvedl ani v majetkovém přiznání. Navíc se spekuluje o jeho přímých vazbách na společnost, která mnohamilionovou zakázku dostala.

Vrátila peníze, a nebo ne? 

"Na výběrová řízení jsem neměl a nemám dodnes žádný vliv," bránil se tehdy Janeček. Dnes dělá exposlanec zastupitele na Praze 11. A zatímco podnikatelka tvrdí, že mu již peníze splatila, Janeček říká opak. A žene celou záležitost k soudu. Městský soud však rozhodl, že Krejčí platit nemusí. Vrchní soud toto rozhodnutí změnil a nařídil, aby podnikatelka zaplatila.

Krejčí přitom tvrdí, že Janečkovi nosila do jeho tehdejší kanceláře na pražském magistrátu částky po 250.000 korun. Jenže si nenechala po vystavovat žádná potvrzení... Její soudní tým nyní plánuje obhajobu. A celý případ opět poputuje do soudní síně.

abzk ( 9. července 2012 17:12 )

k o k o t

abzk ( 9. července 2012 17:12 )

_***_

abzk ( 9. července 2012 17:11 )

_***

nespokojeny ( 26. června 2012 18:45 )

kuva to by me zajimalo jak to delaj

keanwood ( 26. června 2012 14:00 )

Podivná půjčka, ještě podivnější splácení.Pokud vše bylo dle zákona,tak pí. Krejčí měla chtít potvrzení o převzetí peněz.Důvěra vůči věřiteli? Pokud to ovšem byl bakšiš,tak na to se stvrzenka nedává,......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa