Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bém požádal o přerušení členství: Za půl roku budu čistý

Autor: ČTK, jos, ljš - 
26. března 2012
20:07

Od Pavla Béma dávají postupně ruce pryč všichni, kdo nad jeho eskapádami až do teď vždy přimhouřili oko. I jeho domovská ODS už si uvědomila, že s Bémem v týmu neuspěje, a vyzvala ho k pozastavení členství. Bémovi nezbylo nic jiného, než je poslechnout.

Jako vždycky, když mu teče do bot, ujel. Vydal se do Gruzie, aby místním odborníkům poradil, jak pracovat s drogově závislými. V pondělí večer pak přišla zpráva, že požádal ODS v Praze-Bubenči o pozastavení členství. Krok považuje za časově omezený. Za půl roku prý bude kauza vyšetřena a jeho jméno očištěno.

Podle České televize také poslal svým kolegům z ODS otevřený dopis, v němž prohlašuje, že už nechce dělat politickou kariéru. Žádá ale, aby na něj spolustraníci nevyvíjeli tlak ohledně jeho případného vystoupení z ODS předtím, než se bude moct veřejně obhájit.

Nečas od něj dal ruce pryč

Vypadalo to, že premiér Petr Nečas udělá na Pavla Béma jen ono pověstné "tytyty" a k žádným velkým výzvám se neodhodlá. V pondělí se však přidal k současnému primátoru Svobodovi a vyzval Béma, aby pozastavil své členství ve straně.

"Pavel Bém by měl pozastavit členství v ODS, pokud to neudělá, podpořím kroky k jeho vyloučení," řekl Nečas novinářům. Podle něj by měl Bém odejít i ze sněmovny.

Velmi překvapivě na celou kauzu reagoval prezident Klaus. Ten se odmítá obsahem telefonátů zabývat. "Myslím, že odposlechy jsou nešťastná věc, která ničí naší demokracii, a to je můj zásadní pocit z toho. Všechno ostatní je druhotné," sdělil Klaus novinářům.

Kolibřík frnknul

Mafián Janoušek ho ovládal jako loutku. On ho poslouchal tak, jako otrok hltá slova svého pána. Přesto exprimátor Pavel Bém (ODS) drze v pondělí vzkázal, že poslancovat bude dál, že odposlechy ho k odchodu nedonutí. Primátor Bohuslav Svoboda navíc oznámil, že Bém mizí do Gruzie.

Někdejší pražský primátor  a Janouškova loutka Pavel Bém (ODS) nyní nehodlá skládat poslanecký mandát.

V minulých dnech byly zveřejněny starší odposlechy rozhovorů Béma a lobbisty Romana Janouška, které naznačují lobbistův výrazný vliv na dění v metropoli. Osobní odpovědnost - včetně možného odchodu z Poslanecké sněmovny - Bém prý vyvodí, až pokud se ukáže, že porušil zákon. Bém to uvedl v textu, který napsal pro Hospodářské noviny.

"Pokud se prokáže, že jsem se dopustil porušení zákona, vyvodím z toho osobní odpovědnost. Třeba i složením poslaneckého mandátu. Ale jinak budu bojovat do posledních dechu. Koneckonců, na to jsem byl vždycky zvyklý. Ať už na Everestu, nebo v české politice," napsal bývalý primátor s odkazem na svůj koníček, kterým je horolezectví. 

Video  Marek Benda sdělil stanovisko pražské organizace ODS  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ostuda Bém odjel do Gruzie

Na pražském magistrátu se v pondělí sešlo grémium pražské ODS, které se zabývalo telefonáty mezi exprimátorem Pavlem Bémem (ODS) a mafiánem Romanem Janouškem. Bém se jednání nezúčastnil. "Volal mi, že je na cestě do Gruzie," uvedl Bohuslav Svoboda. Věří ale, že Bém se z Gruzie vrátí.

Někteří lidé z pražské ODS chtějí, aby Bém stranu opustil. O tom ale grémium rozhodnout nemůže. Dalším řešením je, že Bémovi bude dočasně pozastaveno členství ve straně.

"Kdybych byl na jeho místě, pozastavil bych si členství ve straně," uvedl současný primáro Bohuslav Svoboda.

emilt ( 7. dubna 2012 13:22 )

Nejméně pět let předsedové vlád Mirek Topolánek a Petr Nečas »chránili« před veřejností a před pozorností orgánů činných v trestním řízení informace o klientelistických mafiích, o podezřeních na trestnou činnost jednoho z pohlavárů vlastní strany, exprimátora Prahy poslance Pavla Béma. Teprve letos v boji kmotrů pronikly vybrané odposlechy řízené do médií. Bezpečnostní informační služba (BIS) obviněná z tutlání těchto informací o možné trestné činnosti teď v sebeobraně přiznala, že někdejší předseda vlády Topolánek i prezident republiky Klaus byli vždy o činnosti klientelistických mafií i o podezřeních na organizovaný zločin plně a adresně informováni. V prohlášení pro média mluvčí BIS Šubert vyvrátil tvrzení expremiéra Topolánka, že prý adresné údaje o klientelistických mafiích ve zprávách BIS zasílaných vládě nebyly. Podle Šuberta »v drtivé většině jsou naše zprávy zcela konkrétní, uvádějí jména osob, firem, institucí, adresně identifikují různé klientelistické a vlivové skupiny«… »jaké mají tyto skupiny záměry, co dělají, co připravují, jaké z toho vyplývá riziko«. V roce 2007, kdy byly pořízeny odposlechy pražské klientelistické mafie, předala BIS vládě a Hradu na 800 zpráv. Policii, rozvědce a vojenským zpravodajům ale pouze tři sta. Topolánkova vláda a Václav Klaus dostali tedy v roce 2007 od BIS adresné údaje o ohrožení republiky a Prahy organizovaným zločinem, klientelismem a korupcí, a nekonali. Umožnili Bémovi a kmotrům dál ovládat Prahu.

kung-fu-jane ( 1. dubna 2012 23:46 )

Béme, šlápl jsi vedle, to se ani v horách nepromíjí. Prostě následuje pád a záleží na okolnostech, jestli budeš rád, že žiješ a nebo z tebe bude mrtvola (samozřejmě politická). Na vrchol Tě stejně vynesli, dolů musíš pěšky...a nepočítej s tím, že se vrátíš....no more!

gogo ( 31. března 2012 16:50 )

Ano, zde se děje neuvěřitelné... Nezjišťuje se kteří darebáci jaké že to kuli pikle a jak by měli být potrestáni, ale intenzivně se zjišťuje kdo to na ně vykecal !!! Občas si myslím, že mi musí zazvonit budík, že se mi to vše jen zdá...

gogo ( 31. března 2012 16:48 )

U nás za peníze se očistí každý... Sokol, Lžičař a další by mohli vyprávět... Jsem zvědav, kdy se opět zavedou středověké odpustky. Možná, že na tom již Kalousek s Pospíšilem a s Dukou pracují ...

rezacek ( 31. března 2012 11:32 )

Doufám, že za půl roku už bude mrtvý. Šmejd jeden. Jeho fracek přišel o ruku, tenhle by měl přijít o krk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa