Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brněnský radní (TOP 09) byl odsouzen za křivou výpověď

Šrubař tvrdí, že se cítí být nevinným
Šrubař tvrdí, že se cítí být nevinným  (Autor: Top 09)
Autor: Gabriela Peringerová, Kjos - 
30. září 2011
10:09

Vlastní zkušenost ze soudní síně může při rozhodování o dění v městské části Brno- sever využít zastupitel a člen rady za TOP09 Martin Šrubař (44). Byl totiž před dvěma lety pravomocně odsouzen za trestný čin. Blesku se podařilo zjistit, že šlo o křivou výpověď.

Politik, který v minulosti lhal, patří nejen mezi jedenáct nejvlivnějších lidí na radnici Brna-sever, ale má na starosti i finance brněnské TOP09. Jeho spolustraníci přitom nemají o jeho minulosti ani tušení. „Jsem v šoku. Tato informace je pro mě nová. Při přijímání členů nevyžadujeme výpisy z rejstříku trestů,“ reagoval předseda výboru místní organizace TOP 09 Brno-sever Jan Mandát na odsouzení Šrubaře.

Za křivou výpověď dostal politik pokutu 25 tisíc korun, pokud by ji nezaplatil, byl mu stanoven náhradní trest odnětí svobody v trvání pěti týdnů. Lhaní je u politika vážný zločin. Sám Šrubař ale tvrdí, že jeho odsouzení není v rozporu s politickou činností.

„Cítím se totiž nevinný, rozsudek nebyl spravedlivý. Dostal jsem trest za něco, co jsem neudělal a nyní mě někdo chce politicky pošpinit,“ řekl Blesku Martin Šrubař. V loňském roce požádal o zahlazení trestu. Soud mu vyhověl, trestní rejstřík má proto nyní Martin Šrubař čistý. Brněnská TOP09 ale už přemýšlí, jak se podobným omylům při přijímání nových členů vyhnout.

„Navrhnu přijetí etického kodexu, který bude zájemcům o stranické funkce ukládat povinnost předložit rejstřík trestů a čestné prohlášení, zda dotyčný byl v nějaké trestní věci podezřelý,“ dodal Mandát.

zdenix ( 4. října 2011 15:12 )

Je to postavené na hlavu, ale včera byl za vyjádření do tisku vyloučen z TOP 09 předseda místní organizace Brno-sever Mgr. Jan Mandát. Asi se není čemu divit, když krajský výbor, který rozhodoval o vyloučení, vede bývalý lidovec Jan Vitula: http://www.top09.cz/regiony/jihomoravsky-kraj/krajska-organizace/krajsky-vybor-top-09-jihomoravskeho -kraje-830.html

klinge ( 1. října 2011 05:48 )

Topca09? Cemu se jeste divime!!!!!!!!!!!

babka54 ( 30. září 2011 10:51 )

Lhaní u politika je vážný zločin.Tak to nechápu,jakto,že nejsou všichni politici zavření?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa