Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exprezident Havel dostal čestné občanství: Chtěl Plastiky, ale měl jazz

Autor: ot, puk, Kbali - 
2. září 2011
12:26

Čtvrt roku exprezident Václav Havel (74) polehával a léčil se ze zánětu dýchacích cest. Na dnešek si ale naplánoval, že se hodí do gala a vyrazil do břevnovského kláštera převzít čestné občanství Prahy 6 za odvahu, osobní statečnost a umělecký přínos

Kvůli slavnosti se Havel ve středu vrátil do Prahy z chalupy na Hrádečku, kde ho Blesk vyfotil krátce před odjezdem. Večer se s manželkou Dagmar zastavil na narozeninové oslavě Hany Zagorové a Štefana Margity. S oslavenci si dal trochu šampaňského a před půlnocí se s manželkou odebral domů.

Plastiky mu zatrhli

Převzetí čestného občanství bere exprezident vážně – už dřív požádal radnici, aby pozvala i jeho přátele. Výslovně si přál třeba ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, hudebníka Michaela Kocába či miliardáře Zdeňka Bakalu, který financuje budování jeho knihovny. Zatímco s hosty nebyl problém, Havlovo hudební přání pořadatele zaskočilo.

„Původně požádal o skladbu Magické noci z alba Ach to státu hanobení od skupiny The Plastic People of the Universe. Netušil ale, že v Tereziánském sále je jen klavír,“ vysvětlil mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. Po dohodě s Havlem místo kytarového šramlu zazněl při ceremoniálu jazz.

Po převzetí čestného občanství Havel poznamenal, že jej bere jako možnost otevřít důkladnou veřejnou debatu o Praze 6 i o celé metropoli. Obává se totiž o vývoj a další tvář Prahy, která podle něj nemá srozumitelný názor na sebe sama. Exprezidenta například mrzí, že na pražské Letné nevznikl projekt knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Havel také pochybuje o smyslu tunelu Blanka, který je nyní hlouben pod Letnou.

Hned zpět na Hrádeček

Spolu s exprezidentem převzala ocenění i herečka Iva Janžurová (70). Havel se poté vrátil na Hrádeček, kde plánuje zůstat do poloviny září. „Jeho stav je den ode dne lepší, už chodí denně na pár kilometrů procházek,“ sdělil Blesku lékař Tomáš Bouzek. Na zimu se bývalá hlava státu vrátí do své pražské vily.

loft ( 4. září 2011 00:45 )

NELZE, NEŽ SE VŠEMI TĚMITO PŘÍSPĚVKY PŘEDEMNOU SOUHLASIT. Jen jsi uměl žvanit, pít pívo, oblbovat kecama, dělat ze sebe dramatika kterým nejsi-Ty tvoje bláboly se nedají vůbec číst a DOUFÁM A VĚŘÍM, ŽE ZA TO, JAKOU JSI PROVEDL AMNESTII A SESLAL TÍMT NA TENTO NÁROD TISÍCE ZVRHLÍKŮ A ŽIVLŮ Z KRIMINÁLŮ, KTEŘÍ PŘIPRAVILI O ŽIVOT SPOUSTU SLUŠNÝCH A NEVINNÝCH LIDÍ TI NEJVYŠŠÍ PŘIČTE " PO ZÁSLUZE" !!!!!!

rudyptak48 ( 3. září 2011 10:29 )

Pravda a láska je dosti široký pojem. On ale neřekl, jakou pravdu a lásku, a hlavně k čemu. Tím, že na hrad dočasně umístil červené srdíčko, to všechno řekl. Udělal z naší republiky jeden velký b.o.r.d.e.l. Bordelmamá mu v tom vydatně pomáhá.

crakazasecrak ( 3. září 2011 05:36 )

jemu šlo o demokracii hlavně aby dostal zpátky nemovitosti...z bo ha t li c ký fa gan ten se měl dobře i za války a jeho celá rodina..žili štastně

crakazasecrak ( 3. září 2011 05:34 )

souhlas handgood

crakazasecrak ( 3. září 2011 05:33 )

on jenom plácal do větru svoje výplody je to z r a d ce lidu ..a jako spisovatel píše dementní z ho va di lo sti..a navíc se měl jak pr as e v žitě už za červených..kam vítr tam plášt..to byla jen zástěrka všechno...dokumenty zmizely,kde byl důkaz o jeho spolupráci s těma co ho i hlídali !!!!i v base nejen na zh u le n ém hrádečku ,kde se ch .la sta..o a hulilo..viz jeho olga ..na te to bylo vidět..z huleni a ch .latu měla raka..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa