Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Legendární Hrádeček: Tady se chce léčit Havel!

Autor: Aleš Půček, mivrk - 
16. července 2011
09:51

Tam, kde selhaly lázně, má pomoci legendární a mýty opředený Hrádeček. Vážný zdravotní stav Václava Havla se postupně zlepšuje a není překvapením, že místem, kde si přeje exprezident doléčit, je jeho oblíbená chalupa nedaleko od Trutnova.

"Je to kus mé identity a neoddělitelná součást mého života," uvedl několikrát Václav Havel o chalupě, kterou si pořídil v osadě Hrádeček v polovině 60. let a postupně ji upravoval.

Místo, kde se tvořily dějiny

V časech prezidentování si častokrát povzdechl, že na místě, které mu tak silně přirostlo k srdci, by trávil rád mnohem víc času. V časech, kdy byl jako známý disident pronásledován komunistickým režimem, zde trávil celé léto a konce několika zim. Havel na Hrádečku pořádal již tenkrát setkání mnoha pronásledovaných umělců a místo se stalo centrem kulturního života.

Místem, kam zval své přátele i významné hosty, zůstala chalupa i po pádu komunismu. V roce 1999 zde dokonce uvítal tehdejšího generálního tajemníka OSN Kofi Annana. A místo si oblíbily i obě osudové ženy jeho života. První manželka Olga Havlová (†63) i současná exprezidentova choť Dagmar Havlová (58).

Havel touží odjet na Hrádeček ještě tento měsíc

A Václav Havel na Hrádeček nezapomněl ani v současnosti, kdy se zdlouhavě zotavuje z březnového zánětu dýchacích cest. Léčba v lázních nepřinesla očekávaný výsledek, přesto se jeho zdravotní stav velmi pomalými krůčky zlepšuje.

"Lepšit se bude do další plicní komplikace, která určitě někdy přijde, protože si nedovedu představit, že by se u něj žádný další zánět průdušek nebo plic neobjevil," uvedl pro jeho osobní lékař Tomáš Bouzek.

Havel sám však na další komplikace nemyslí a chce se hlavně co nejrychleji zotavit ze současné nemoci. S rychlostí není spokojený. A pomoci má jako už tolikrát předtím Hrádeček. Plánuje tam odjet ještě tento měsíc s tím, že jeho osobní lékař by za ním dojížděl.

Jak šel čas na Hrádečku

01380138 ( 21. července 2011 17:22 )

tato fotka mě někoho připoměla

reiner ( 20. července 2011 12:14 )

Na té fotce vypadá jak dement..

handgood ( 18. července 2011 15:56 )

myslím, že to bol jediný človek, čo nezneužíval jeho moc pre seba. Tak sa jej ten ryšavec odvďačil. Ešte za jej života, keď bola na smrť nemocná, jej zahýbal z Dášou. A takú kreaturu niektorí diskutujúci ako cikrt obdivujú.Fuj... hnus.. Morálne je horší, než tá koministická sviňa Biľak a jemu podobní.

rudyptak48 ( 18. července 2011 13:03 )

zřejmě na svou první manželku Olgu, jako v té čeké písničce... kde jsou ty chvíle, když jsem tě měl tolik rád... to byl tak trochu jeho strážný anděl, i když to byla dcera kumunisty. Teď na něm rajtuje Dáša do pekla...

divenka ( 18. července 2011 08:21 )

málo lihu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa