Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svobodu vykopli: Nechtělo se mu pracovat

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, koj - 
10. června 2011
09:10

Pětinásobného člena většiny polistopadových vlád a bývalého předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu vakopli z ministerstva zahraničních věcí. Oficiálním důvodem je porušení pracovní kazně. Podle mluvčího ministerstva se ve svém úřadě prakticky neobjevoval.

Dnešní Hospodařské noviny upozorňují, že Svoboda by propuštěn přesně po roce, kdy ho od vyhazovu chránil zákon o platech ústavních činitelů. Podle něj totiž zaměstnavatel nesmí propustit zákonodárce rok po jeho odchodu z parlamentu. Svoboda byl poslancem do loňského 3. června. Včera už převzal výpověď, která začne platit od 1. července. Dvouměsíční výpovědní lhůta mu skončí 31. srpna, píše Právo.

Exposlanec a exministr zahraničí, vnitra a místního rozvoje se cítí ukřivděný a tvrdí, že za vším je politická msta. Resort Karla Schwarzenberga si podle něj vzal jeho angažmá v soukromé diplomatické akademii jako záminku. Už od nástupu šéfa TOP 09 do Černínského paláce prý ministerstvo dávalo Svobodovi najevo, že tam není vítán. "Jsem vyhazovaný z politických důvodů jako v 80. letech, o tom není nejmenších pochyb," sdělil Svoboda.

Svoboda za svou výpovědí vidí politické tlaky i proto, že od bývalého kolegy z KDU-ČSL Miroslava Kalouska, který je nyní ve Schwarzenbergově TOP 09, brzy po volbách dostal SMS s vyzněním, že nemůže počítat s žádnou slušnou pozicí.

Svoboda na ministerstvu celý rok nevykonával žádnou činnost. Formálně byl zaměstnán jako poradce prvního náměstka Jana Schneidera, ale v úřadě se prakticky neobjevil. "Pro překážku v práci na straně zaměstnavatele nedocházel na ministerstvo," řekl Hospodářským novinám mluvčí úřadu Vít Kolář.

arcaben ( 13. června 2011 18:13 )

nechtělo se mu pracovat,tak ho vyhodili????A co tam dělá ten zbytek darmožroutů????

doodledoctor ( 13. června 2011 17:17 )

Kokta Cyrilek teď kolem sebe kope a mstí se. Už nejen okopávání kotníků. Postoupil na vyšší level.

jozzinek ( 11. června 2011 10:55 )

okopával kotníky svým kolegům ve všech vládách, teď konečně vykopli jeho. Kdo s čím zachází, tím také schází.

husqarnowicz ( 10. června 2011 15:24 )

Takových pracantů jako tenhle pámbíčkářskej chujo je na vysokých místech plno

gogo ( 10. června 2011 13:44 )

Jeden ze "skvostů" KDU ? Doufám, že na tom nebude tak špatně, aby se na něj musela vyhlásit sbírka... Z takových a ještě horších je dnes složena politická scéna. Státníka nevidět. Jen hladové a bezohledné zlatokopy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa