Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Noční dohoda: Kubice za Johna, Dobeš se zachránil

Autor: jos - 
19. dubna 2011
02:04

Zdá se, že vládní krize by se mohla posunout do své závěrečné části. Po pětihodinovém nočním jednání v Kramářově vile se zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dohodli na tom, že Radek John opustí ministerstvo vnitra. Ve funkci ho nahradí Jan Kubice, ten proslul jako šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Premiér Nečas musel udělat řadu kompromisů, to zachránilo politický krk ministrovi školství Josefu Dobešovi.

Radek John, kterého označil premiér Nečas za slabý článek současné vlády, nakonec asi nějaké přednosti mít musí. Vyslanci K12 se totiž shodli na tom, že John vysokou politiku opustit nemusí - stane se místopředsedou vlády pro boj s korupcí.

Po nočním jednání je jisté i to, že křeslo ministra školství si Josef Dobeš udrží. Sice byl napojen na Bártovu ABL a ve funkci působí nejistým dojmem, ale "odstřelit" dva "véčkařské" ministr během jedné noci se Nečasovi nezdařilo. Pikantní je, že Dobešovo odvolání leží už několik dnů na prezidenstkém stole. Dobeš by měl Klausovi poděkovat, prezidentova pozdní reakce a otálení s podepsáním demise, zachránilo Dobešovi ministerské křeslo.

Podle Nečase je Dobešovo setrvání ve funkci "politickým kompromisem". Roli hrálo při rozhodování i to, že by Dobeš měl dovést do konce projekt státních maturit.

Premiér Petr Nečas Klausovi navrhl odvolat i Johna, rezignoval ministr dopravy Vít Bárta. Jeho by měl ve funkci nahradit náměstek resortu Radek Šmerda.

Vláda se bude dál měnit. Nečas hodlá další změny udělat dokonce června. S obměněným kabinetem chce rovněž předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o důvěru.

Kdo je Jan Kubice

Plukovník Jan Kubice přišel k policii po roce 1989. Za komunismu se pohyboval spíše v evangelických kruzích, nebál se kontaktů s tehdejšími  disidenty. Pracoval jako ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu od jeho vzniku v roce 1995. Útvar opustil na konci roku 2007 po neshodách s ministrem vnitra Ivanem Langerem. V roce 2006 vyvolal poprask takzvanou Kubiceho zprávou.

Kubiceho zpráva

Kubice zprávu předložil loni v květnu na zasedání sněmovního branného výboru, čtyři dny před volbami Sněmovny. Ve zprávě zaznělo, že tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Kubice uvedl, že organizovaný zločin prorostl do státní správy. Zpráva unikla do médií, což ČSSD označila za cílený předvolební útok.

gogo ( 21. dubna 2011 18:20 )

Ano. VV prohrály. U myslících voličů zcela jistě.

gogo ( 21. dubna 2011 08:32 )

Souhlasím...

eremita ( 20. dubna 2011 21:50 )

to je vzkaz k nám, plebsu, vyslaný shůry kastou vyvolených. Nečas a "kluci", co spolu kamarádí, se přece nepotopí tak, aby se odřízli od plných koryt. Tahle skvadra je ovšem z říše snů. To čumíme, co? Velcí šetřilové zbudovali progresívní trafiku lemplovi, který nestačil, byť dělal 18 hodin denně, jak se John skromně chlubí, tak má úřad k zacpání úst. Drahá satisfakce. Špicl Kubice s profiagenturou na hrbu, i maličký Dobeš náhle není na vyhazov. Bojovné VV už to taky nerozmetají, jak hřímaly. Už schází do party jen ctižádostivá ošklivka, aby se reformovalo. Tyhle srandy jsou poměrně drahou kratochvílí, jen je divné, že i když vláda tak dlouho nevládne, nic se neděje. ONI jsou tak (ne)postradatelní....

gogo ( 20. dubna 2011 14:20 )

Šlo jen o jedno : MV musí zůstat pod vlivem mafie napojené na ODS a na Langera... A to se podařilo. Díky zbabělosti Johna.

gogo ( 20. dubna 2011 14:18 )

Máte pravdu, ale k volbám bohužel by jste jít měl. Protože všichni političtí darebáci v tomto státě si přejí, aby slušní a myslící lidé k volbám nešli. Pak je jejich vítězství jistější a větší...Základní (úmyslná) chyba naší demokracie je, že volby nejsou povinné.. Jako jsou povinné třeba ve Švýcarsku a v dalších "vyspělých" zemích. Takže u nás volby proběhnou podle primitivního schématu : jednu část voličů oblbneme sliby - ti nás půjdou volit ... a druhou část tak znechutíme, že se k volbám nedostaví. A to je přesně to, co si češti političtí darebáci přejí !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa