Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poslanci drží při sobě, Humla policii nevydali

Stanislav Huml několikrát změnil názor. Nakonec zbavit imunity chtěl, poslanci ho přesto nevydali.
Stanislav Huml několikrát změnil názor. Nakonec zbavit imunity chtěl, poslanci ho přesto nevydali.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
25. března 2011
13:52

Kvůli zmanipulovanému znaleckému posudku chtěla policie vydat poslance Stanislava Humla k trestnímu stíhání. Přestože ve Sněmově prosil, aby ho vydali, sněmovna mu nevyhověla. "Když mě nevydáte, do smrti budu mít nálepku, že jsem něco spáchal,“ pronesl Huml. Chtěl, aby ho soud očistil.

Sněmovna Humla policie nevydala

Policie Humla podezřívá ze zmanipulování posudku nehody. Poslanec tvrdí, že se ničeho nedopustil a poukazuje na údajně nestandardní postup policie. Chtěl, aby ho soud očistil.

"Když mě nevydáte, do smrti budu mít nálepku, že jsem něco spáchal a snažil jsem se to zapřít. Sněmovna mě očistit nemůže," řekl poslancům Huml. Zdůraznil, že nejde o politický, ale o technický případ a stíhání se prý "opravdu nebojí".

Poslanci však poslancovo přání nevyslyšeli. Přihlášeno k hlasování jich bylo 153 a k vydání bylo potřeba 77 hlasů. Pro hlasovalo jen 69 poslanců a 34 bylo proti. Další se hlasování zdrželi.

Mandátový a imunitní výbor se v úterý k Humlově vydání jednoznačně nevyjádřil. Výbor nepřijal návrh, podle kterého by sněmovně vydání doporučil, a zasedání skončilo v této věci bez usnesení.

Policie chce Humla stíhat kvůli dva roky starému dokumentu k havárii nákladního vozu s motocyklem. Dokument vypracovala společnost V.V.V. Expert, jejímž ředitelem Huml byl. Humlův tým se tehdy domníval, že nehoda se mohla stát jinak, než zachycoval policejní plánek, fotodokumentace a skutečné stopy. Trestní oznámení podal soudce Jiří Říha pro podezření z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

slay ( 27. března 2011 17:43 )

Dokázat to, že znalecký posudek je "špatně" zpracován není až takový problém. Vždy se vychází ze zjištěných hodnot (v tomto případě zaměřené stopy na místě nehody, rozsah poškození vozidel, atd.) a s těmito se dále pracuje. Výpočty jsou pak přesné v určitém rozmezí (např. rychlost vozidla před střetem je v rozmezí od 90-100 km/h). Pokud se znalecký posudek, který pan Huml podepsal (jak sám uváděl), od těchto hodnot výrazně odlišuje, tak je někde problém.

tomik999 ( 25. března 2011 23:24 )

Stejně nevím, jak by mu chtěli dokázat, že odvedl špatně posudek, to prostě nejde, každý odborník na tyhle věci může mít jiný názor. Ale když ho poslanci nevydali, tak asi proto, že na něco takového nemůžou být důkazy.

beda741 ( 25. března 2011 21:14 )

Ani bych se nedivil, kdyby teď ČSSD začala horovat za to jak je ta koalice hrozná - a že nikdo za nic není stíhaný. Teď měli možnost. Ale zřejmě se jim fakt, že by na Humla nic nenašli do krámu moc nehodil...

beda741 ( 25. března 2011 21:13 )

Nejste trochu mimo?? Tak Huml chtěl sám vydat...to by asi neměl takový projev ve sněmovně, jaký měl

jarda987 ( 25. března 2011 21:11 )

A vy jste mu jako přestal fandit, protože ho PS nevydala??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa