Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Klasnová: Jsem jen Bártova figurka. Končím!

Autor: ČTK, šim - 
10. března 2011
07:48

Ignorace, nekomunikace, dominantnost a totalita. Tak podle Kateřiny Klasnové vládne její manžel Vít Bárta straně Věci veřejné, byť jejím oficiálním předsedou je Radek John. To jsou také důvody, které vedly v říjnu Klasnovou k sepsání dopisu špičkám VV, v němž oznámila, že ve straně končí. "...nechci dál hrát pasivní figurku na šachovnici VB," napsala Klasnová v e-mailu nejužšímu vedení strany. Ve straně na postu její místopředsedkyně však působí dál...

Jen tři měsíce po svatbě a po pár měsících v politice chtěla Kateřina Klasnová, místopředsedkyně VV, vystoupit ze strany. A to kvůli svému manželovi, Vítu Bártovi!

Klasnová v dopise mailem zaslaném předsedovi VV Radku Johnovi, místopředsedovi Jaroslavu Škárkovi a Vítu Bártovi kritizuje dominantní postavení jejího muže Bárty, které má ve straně. Současně v něm oznámila, že rezignuje na svůj post a vystoupí ze strany. Dopis, který Klasnová v říjnu rozeslala vedení VV, má k dispozici deník MF Dnes.

K napsání dopisu ji údajně vedla "naprostá ignorance elementárních principů uvnitř strany a naprostá nekomunikace ze strany VB (Víta Bárty)". Podle ní Bárta zcela samovolně určuje další směrování strany, aniž by se ptal na názory ostatních.

Klasnová: Bárta je ignorant

"...nechci dál hrát pasivní figurku na šachovnici VB. Upřímně mě mrzí, že ve VV funguje takováto totalita, a myslím, že není dobře, že VB absolutně ignoruje názory a nápady ostatních lidí ve ," napsala v e-mailu Klasnová.

Člen VV: Věci veřejné jsou sekta!

Klasnová, Bárta ani John se k obsahu mailu nechtěl vyjadřovat. Někteří členové strany, které MfD oslovila, připustili, že Bárta je výrazná osobnost, ale zatímco místopředsedové Škárka a Lenka Andrýsová si na nedostatek demokracie ve straně nestěžovali, poslanec Stanislav Huml uvedl, že VV by neškodilo, kdyby ve straně demokracie přibylo.

Poslanec, který si nepřál být jmenován, na dotaz MfD dokonce prohlásil: "Nejsme strana, ale spíše sekta."

Podle informací listu vedení VV už minulý týden řešilo, kdo dopis vynesl a co s tím teď dělat.

O Bártovi se dávno mluví jako o předsedovi, on do čela (zatím) nechce

O Bártovi, který ve vládě Petra Nečase (ODS) zastává post ministra dopravy, se často hovoří jako o faktickém lídrovi strany. Před novináři na to nedávno narážel i prezident Václav Klaus, když v souvislosti s Bártou poznamenal: "Chtěl bych říct předseda VV, ale to bych se asi mýlil."

Právě ve čtvrtek začnou místní organizace a užší vedení strany nominovat kandidáty na lídra strany. Nový předseda VV, kterého vyberou příznivci strany v elektronickém hlasování, by měl být znám na konci května. Největším favoritem volby je zatím dosavadní šéf VV a ministr vnitra Radek John. Bárta zatím nedal najevo, že by o oficiální funkci předsedy strany usiloval.

komentator ( 10. března 2011 23:25 )

Bárta jako volební manažer utrpěl spolu s Véčkaři drtivou porážku v říjnových volbách do Senátu a do městských zastupitelstev. A vzhledem k volebnímu debaklu Bárta byl pod tlakem. Véčkaři byli na Bártu hodně naštvaní neboť Bárta "podělal" předvolební kampaň!

komentator ( 10. března 2011 23:22 )

Mysliš, že bárta se svým mutujícím hlasem a "atypickým" oblékáním připomínajícím spíše "sladké hošiky" by se mohl převtělit do role Herodese?

beda741 ( 10. března 2011 22:31 )

koho to dneska zajímá. To už si mezi sebou dávno vyřešili.

jarda987 ( 10. března 2011 17:53 )

Spíš bych řekl, že v říjnu byla dost vypjatá situace a že jí vedl spíš Bárta - coby volební manažer. Volby se konec konců staly říjnovou prioritou. Ale situace se pak asi zase rychle uklidnila...

honza33 ( 10. března 2011 17:37 )

Tak pokud by se brala inteligence, tak by sněmovnu vedla ona a ne Němcová, v politice se ale tohle nehodnotí tolik, jako k jaké straně patříte...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa