Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klausova nástupce zvolíme přímo, tvrdí vláda s ČSSD

Nástupce Václava Klause by se podle představ vlády a ČSSD měl volit podobně jako senátoři
Nástupce Václava Klause by se podle představ vlády a ČSSD měl volit podobně jako senátoři  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, ap - 
2. března 2011
15:28

Přímá volba prezidenta by měla být dvoukolová, podobná nynějším volbám do Senátu. Shodli se na tom vyjednavači tří vládních stran i opoziční ČSSD. Novinářům to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s tím, že nyní se diskutuje o detailech.

O tom, zda se bude nástupce Václava Klause volit skutečně přímo bude nyní rozhodovat parlament. Mandát současného prezidenta vyprší na začátku roku 2013. Politici spolu se způsobem volby rozhodují i o budoucích prezidentských pravomocech.

Kdo bude novým prezidentem?

Tlačenice na uvolněný trůn bude obrovská. Zájem již projevil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka i minulý Klausův protikandidát ekonom Jan Švejnar. Stranou nezůstává ani bývalá komunistická kandidátka a šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Kandidaturu nevyloučila to ani předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Sen o triumfálním návratu z Vysočiny sní i spokojený důchodce Miloš Zeman.

edule ( 6. března 2011 16:33 )

SOBOTKA NA HRAD.TOHO JEDINĚ BUDU VOLIT MÍSTO KLAUSE

oldedek ( 5. března 2011 09:26 )

Jé to bude škoda, takovej krásnej cirkus v přímém přenosu, že by jsme o něj přišli ?!? Lankr před televizí tak, že mu každý doma v bačkorách krásně rozuměl, posílal ty na "druhé straně" do pr*dele, nó a Venca v rohu trpělivě seděl a seděl celý den jako ten dědeček z "Hoří má panenko, hoří" až mu dají tu "sekerku" ... Škoda takhle "důstojné" volby - takhle nás ani naši profesionální komici nepobaví ...

jozzinek ( 4. března 2011 23:33 )

Nevím, proč máš každého oponenta za rusofila? Stejně jako já, není ani Klaus milovníkem bolševiků. Neznamená to však, že každý Rus je bolševik. Ale ty santakauzi, při své zaslepenosti ten rozdíl nevidíš. Víme všichni, jak draze jsme zaplatili za osvobození v roce 1945. Byli to hlavně naši komunisté, kteří lezli Stalinovi a dalším jeho nástupcům do zadní části. Oni ochotně, někdy i nadplán plnili jejich přání. V monstrprocesech odsoudili a popravili tisíce nevinných. Z ČSR vybudovali supergulag a policejní stát. V roce 1968 k nám pozvali vojska Varšavské smlouvy. Brežněv to bral jako dárek od našich komunistů. Dnes je situace poněkud jiná. Teď se vede ekonomická válka (soutěž). Myslíš, že nám západní bratři nějak pomáhají? Vyfouknou nám co se dá. Kolik dřívějších podniků nám zbylo? Kam utíkají všichni ti tuneláři a zloději? Do Ruska? Ne. Nepatří dnes také Rusko mezi naše hospodářské partnery? Od koho kupujeme ropu, plyn a další suroviny? Kde prodáváme naše auta? Myslíš, že ropu dostaneme od arabů, nebo od někoho jiného zadarmo? Že je Klaus prozíravý a verbálně Rusko nenapadá, to nebude tím, že je rusofil. Bude to asi v něčem hodně ekonomickém. Tak ty tupá hlavo trošku přemýšlej. Vím, že tě stejně nepřesvědčím, ale ještě více popudím. Pevně doufám, že bude zvolen Klaus. A ty si vyber něco na čtení z "rudé knihovny". Alespoň se dovím, jako nadávku mi vymyslíš teď. Sladké sny santokauzi.

doodledoctor ( 4. března 2011 10:57 )

1912... On si alespoň hraje na Masaryka, na co si hraješ ty? Na Gottwalda? Teď má problém vůdce Kadáfi v Lýbii. Myslíš, že by byl pro tebe vhodný kandidát. Nebo si raději vybereš z vlastních např. soudruha Grebeníčka? Ten po svém otci zdědil ty bachařské manýry, a neměl by problém s posíláním oponentů na Mírov.

janedo ( 3. března 2011 14:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa