Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skandál na vnitru: Vítěz zakázky nastoupil dřív než vyhrál!

Ilustrační foto
 (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, ap - 
11. listopadu 2010
22:14

Jakoby pochybných státních zakázek nebylo už tak dost. Další obří skandál vypukl na ministerstvu vnitra.  Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra, což je jeho příspěvková organizace vypsala v září zakázku na svou reorganizaci. Její vítěz ale ve skutečnosti nastoupil do úřadu už několik týdnů předtím, než zakázku vyhrál.

Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra je velmi bohatou a mocnou organizací. Spravuje majetek v řádu mnoha miliard korun. Kromě hotelů provozuje lázně a rekreační zařízení a spravuje obrovské areály, které pronajímá. Má také velkou odtahovou službu, několik parkovišť, autodopravu a stará se o vozový park ministerstva. A také je pověstné svými skandály!

Soutěž jen naoko?

V září tohoto roku vypsala organizace zakázku na reorganizaci svého úřadu. Tím chtělo údajně dosáhnout zvýšení své efektivnosti.  jenže vítěz uvedené zakázky na úřad nastoupil několik týdnů předtím, než uvedenou soutěž vyhrál.

Server ihned.cz uvádí, že uzávěrka nabídek byla 29. září. S novým vítězem ministerstvo podepsalo smlouvu. Mluvčí ministerstva Hana Malá uvedla, že smlouva byla uzavřena 8. října s firmou FM solutions. Firma ale ve skutečnosti začala na zakázce pracovat nejpozději 20. září - ve druhé polovině měsíce například pořádala pohovory se zaměstnanci úřadu.

Nic vám říkat nebudeme

Tehdejší vedení organizace ani firma, která zakázku "vyhrála" nehodlá situaci nijak komentovat. Nebudu vám k tomu říkat žádné informace," prohlásil Michael Vierecker, který je jednatelem společnosti, která zakázku získala.

Sdílnější není ani Milan Kocík. Ten v době podpisu smlouvy Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra řídil. Ministr vnitra Radek John ho odvolal poté co vyšlo najevo, že toleruje podnikatelské aktivity svých podřízených na úřadu.

Nahradit ho má od pondělí právník Tomáš Homola. Podle tiskové zprávy ministerstva z 10. listopadu má "vyřešit tamní kritickou situaci".

komentator ( 13. listopadu 2010 12:14 )

ZLODĚJ KALOUSEK kryje zloděje Bartáka. Kalousek si vzal zloděje bartáka na ministerstvo financí. Tam má Barták bojovat s korupcí. Není to výsměch lidem?

max898 ( 12. listopadu 2010 19:54 )

Tak moc chtěli občané bojovat z korupcí až si zvolili korupční vládu . Ale v jednom sou ti pravičáci fakt dobří. Tak krásně umí ty lidi ošulit. Stačí jeden Nečasův úsměv a lidi jim skočí na vše. O Bartákovi se nepíše , protože to už by si pravicový Blesk nemohl dovolit.Ale to je taky super když člověk , který má bojovat proti korupci je sám korupčník , ale u lidí z ODS se není čemu divit , ta strana je prostě prohnilá.

honza33 ( 12. listopadu 2010 12:25 )

Přesně tak!! Jako co to má Kalousek kolem sebe za lidi??!!! Neuvěřitelný, říct si o miliony dolarů - měl by jít za mříže.

honza33 ( 12. listopadu 2010 12:06 )

Ale vždyť to dělají, teď tam bude nebo je audit...což je jedině dobře, jinak korupci neodhalí...dobře že se na to přišlo, jiný by to třeba zametli pod koberec.

spassvogel ( 12. listopadu 2010 12:05 )

tak by se to mělo pořádně prošetřit a viníky, kteří to způsobili by měli exemplárně postrestat. Každopádně je to nic proti tomu, o jaký úplatek si řekl náměstek ministra financí Barták. Nechtěl ho v řádu miliónů korun, ale dolarů. to by se mělo řešit a ne tyto prkotinky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa