Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na Obamu letěla na mítinku kniha, těsně ho minula

Barack Obama měl být lékem na americké i světové problémy, zatím ale bojuje s tvrdou domácí kritikou
Barack Obama měl být lékem na americké i světové problémy, zatím ale bojuje s tvrdou domácí kritikou  (Autor: Michal Šula)
Autor: ČTK, jos - 
12. října 2010
07:53

Na amerického prezidenta Baracka Obamu v neděli během předvolebního shromáždění ve Filadelfii z davu přihlížejících vyletěla kniha. Šéfa Bílého domu minula. Muž, který knihu hodil, prý prezidentovi nechtěl ublížit, ale upozornit jej na publikaci.

Nešlo ale o jediné pozdvižení na mítinku. Policisté na něm ještě zatkli muže, který se svléknul do naha.

Naháč, který narušil Obamův mítink Naháč, který narušil Obamův mítink | ČTK/AP

Kniha v měkké vazbě, jak je patrné z videozáznamu, proletěla kolem prezidentovy hlavy krátce poté, co ve Filadelfii dokončil svůj projev. "Není jasné, jak blízko něj kniha letěla, prezident si jí ale očividně nevšiml," napsala na svém blogu reportérka televizní stanice ABC News Ann Comptonová.

Ochranka amerického prezidenta podle ní muže vyslechla. "Ukázalo se, že nepředstavuje hrozbu a byl propuštěn," uvedl její člen Edwin Donovan. Údajně šlo o příliš rozjařeného stoupence šéfa Bílého domu, který na prezidenta hodil výtisk své knihy. O jakou knihu šlo, či jak se muž jmenoval, americká média zatím neinformovala.

Začala již ale spekulovat o tom, že šlo o selhání ochranky, z něhož se její příslušníci ještě budou zpovídat. Připomínají také podobný incident, kdy v roce 2008 irácký novinář Muntadar Zajdí hodil botou po tehdejším americkém prezidentu Georgi Bushovi. Muž pak strávil devět měsíců ve vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa