Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dohnal: Vyjel na luxusní kontrolu za 240 tisíc!

František Dohnal si vyjel na služební cestu za 240 tisíc
František Dohnal si vyjel na služební cestu za 240 tisíc  (Autor: ČTK)
Autor: Eva Hofrichterová, Kjak, Krvs - 
1. září 2010
22:30

K luxusnímu bytu luxusní cesta do Číny za státní peníze. Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal (50) si v květnu s tajemníkem Jaroslavem Brožou vyrazil na týdenní služební cestu do čínské Šanghaje. Při té příležitosti si prohlédl i výstavu EXPO 2010. Státní pokladnu cesta vyšla na 240 tisíc korun.

Manželka Dohnala, která šéfovi NKÚ dělala garde, si prý vše včetně letenky platila sama. „Prezident NKÚ navštívil Čínu na pozvání univerzity v Nanjingu. Na univerzitě měl jako čestný profesor přednášku. Zároveň navštívil i šanghajský kontrolní úřad,“ řekla Blesku mluvčí Radka Burketová. Podle ní na oplátku český NKÚ navštívila šanghajská strana.

Proč ale cesta stála tolik?

Zájezd do Číny i se vstupenkou na Expo se dá koupit již za 37 tisíc korun na týden. NKÚ sice v Šanghaji platil i tlumočníka, i tak je ale částka 240 tisíc korun astronomická.

„Pro dvě osoby je takový rozpočet určitě nadstandardní a mohou si ho dovolit pouze bohatí lidé. Odpovídá letu v business class a ubytování v luxusnějším apartmánu,“ řekl Blesku mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Možná by neuškodilo, kdyby se Dohnal inspiroval návštěvami kontrolních úřadů blíže k Česku – pravděpodobně by to bylo přínosnější a zajisté lacinější. V současné době Dohnal čelí obžalobě, podle které užíval za státní peníze nepřiměřeně luxusní byty.

slunicko81 ( 4. listopadu 2010 12:22 )

Jsem z Jihlavy a stydím se za Pana Dohnala,je to nechutné a pochybuji že to dělá jen pan Dohnal.Tímto se nic nevyřeší,jediné řešení je zrušení vlády vůbec jí nepotřebujeme ,a akorát nás zadlužují.Berou peníze za to že tam spí,jsou hrubý,nadávají a nic nedělají,ale jak jde o reformy tak to se hlásí všici do jednoho,jen těm obyčejným lidem ukážeme-platit platit platit že páni poslanci.Oni by měli platit dluh státu za svého,co mi kteří jen musíme koukat na to jak jsou bohatí a mají luxusní byty.Nejsem hrdá na tuto zemi,a pochybuji že by Masaryk byl.FUJ FUJ FUJ

poool ( 3. listopadu 2010 22:20 )

Jsou to kraviny, třeba za 6 dní v Římě v nijak luxusním hotelu, let s Rynairem, jídlo a vstupné, a platili jsme za dvě osoby okolo 50000, a to je Řím za humny.

hugu ( 2. září 2010 09:47 )

"Ta soukromá firma je dotována státem, tj. skládáme se na ni" nevím.Že šéf NKÚ je placen z daní vím,zavést praktiky Číny asi nechce,byl by totiž mezi kandidáty na střelu do hlavy.

hugu ( 2. září 2010 08:30 )

Proč šéf NKÚ musí na SC do Šanghaje ? Motat do toho pracovníky soukromé firmy je trochu mimo mísu.

rozhledna ( 2. září 2010 04:00 )

me by zajimalo co si vzdy mysli prezident kdyz si muze podopne zpravy o svych milych politickych bratru precist neboli se dozvi od svych poradcu ktere ani se nedostanou do verejnosti. To je smutne kdyz takovy prasata rozkradani statni truhly!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa