Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiny dostanou vyšší mateřskou! I zpětně!

Poslankyně Klára Slámová měla ve Sněmovně premiéru
Poslankyně Klára Slámová měla ve Sněmovně premiéru  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, gib - 
19. května 2010
07:56

Rodiče na mateřské nepřijdou ani o korunu z toho, co vláda seškrtala v rámci úsporného Janotova balíčku. Sněmovna přehlasovala veto prezidenta, a tak se mateřská vrací na stejnou úroveň jako v loňském roce.

To, o co rodiny od ledna přišly, jim bude dokonce vyplaceno zpětně! Také rodiče, kteří pečují o nemocné dítě, budou znovu dostávat ošetřovné už od prvního dne nemoci.

Aby se mateřská, která od ledna klesla asi o pětinu, vrátila na původní výši, pro to hlasovali lidovci, ČSSD, komunisté a zelení. Proti byla jen ODS a TOP 09. Vzdor prezidenta tak byl marný. Deficit rozpočtu se kvůli tomu prohloubí o 1,5 miliardy korun. „Je potřeba vědět, že za každou tisícikorunu, kterou teď pomůžeme maminkám, bude za deset let 5000 korun dluhu pro jejich děti. Hlasovali jsme proti tomu, aby se rodinám s dětmi pomáhalo dramatickým zadlužováním dětí,“ řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ačkoliv zákon začne platit od 1. července nebo 1. června, rodičovská bude vyplacena zpětně. Jinak tomu ale bude u ošetřovného. To se začne proplácet nikoliv od 4. dne, ale už od 1. dne nemoci dítěte, ale až od června nebo července.

Sněmovna na své poslední schůzi dál odsouhlasila, aby obce dostávaly poplatky ze všech herních zařízení na jejich území a zahrádkářský zákon. Ten např. populisticky upravuje pravidla dědění nájmů zahrádek! Pokud by ho ale prezident vetoval, Sněmovna už by ho nestihla přehlasovat.

Poslanci schválili také vládní protikorupční balíček, který mj. zavádí korunního svědka. Podle ODS norma narazí v Senátu; v takovém případě nebude platit. Sněmovna se na návrh ČSSD sejde ještě těsně před volbami 27. května. Má dořešit přímou volbu prezidenta a prezidentské veto k novele o biopalivech.

562273:gallery:true:true

takyjarda ( 19. května 2010 22:08 )

Dítě jednoduchý ,příslušnost v MENZE ještě neznamená mít schopnost normálního fungování ale to Tobě osobě zdeformované vysokým IQ neni možné vysvětlit .Častokrát selský rozum a životní zkušenosti jsou nad navrčené vědomosti které osoba jako Ty nedokážeš ani z části použít !Modlím se za to abys byla alespoň hezká jinak by to byla vražedná kombinace pro Tebe a Tvé okolí

ines ( 19. května 2010 15:03 )

ale kam az to dojde!!jsem pro socialni davky pro chudsi rodiny s detmi ,ale aby nekdo kdo vydelava 70tis dostal jeste temer 30tis materske tak to je vysmech a potupa chudobnych lidi.to me pripada ze tam nahore mysli hlavne na sebe .mel by byt aspon urcity strop az kam se muze materska vyplacet.cesko nema ropu aby si mohlo toto vsechno dovolit.mame co delat abychom uzivili z dani nasich duchodce a kde jeste mame vzit penize na matky a jejich deti?mysli vubec stat hlavou?

anka ( 19. května 2010 15:01 )

a z ceho? miminka dostanou penize ted.... a az vyrostou, budou je splacet s velkym urokem....

micky21 ( 19. května 2010 14:28 )

Můžete mi prosím vysvětlit když se budete stěhovat tak co se s...te do voleb nechápu. Připrostlá kampaň pravice vůči Paroubkovi vijste snad hluchý a blbý ke všemu. Paroubek kde může tak pošpiní ODS jak může. Pan Kohoutek je typický vypatlaný estébacký volič levicový stydím se za takové to lidi, že žijí mezi náma. Volte pravici volte TOP09

pepazdp ( 19. května 2010 14:21 )

To nééé. To se natáčet nesmí. To by sme hned byli rasístííí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa