Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Issová a Mádl: Urazili důchodce!

Jiří Mádl a Martha Issová v kontroverzním klipu kritizující starší voliče.
Jíři Mádl a Martha Issová v kontroverzním klipu kritizující starší voliče.  (Autor: Youtube.com)
Autor: INT, val - 
26. dubna 2010
11:50

VIDEO: Herci Jiří Mádl a Martha Issová hrubě urážejí důchodce v propagandistickém videu “Nevolte Levici! Přemluv dědu a bábu”! Staří lidé jsou podle nich jen sociální přítěž s levicovými sympatiemi. Tohle místy vulgární video pobouřilo stovky lidí.

Herci v klipu vyzývají mladé, aby přemluvili své prarodiče, aby nevolili v nadcházejících volbách levici. Spot je však silně urážlivý a vyvolal vlnu nevole.

Video Tento klip pobouřil stovky lidí - Youtube.com
Video se připravuje ...

Základní myšlenka, kterou oba herci rozvíjejí, je, že starší lidé častěji volí levici, přičemž mladí - jejich děti či vnoučata - na ně mohou apelovat, aby tak nečinili. "Starý lidi mají totiž takzvanou selektivní paměť. To znamená, že si pamatují jen ty hezký věci. Jak si dali poprvé pusu na taneční zábavě, ale třeba už úplně zapomněli na proces s Miladou Horákovou," říká v klipu Mádl.

Video vyvolalo bouřlivé reakce

Diskuzi okolo kontroverzního videa rozpoutal svými velmi kritickými příspěvky na serveru Aktuálně.cz mladík Šádí Shanaáh, momentálně studující v egyptské Káhiře. Ten komentované video považuje za neuvěřitelně trapné, plné sprostých vtipů.

„Pro mě samotného není problém až tak moc v tom, jak je klip technicky nedokonalý, myšlenkově neoriginální nebo že za ním může stát nějaká politická strana. Problém vidím v tom, že si dva mladí lidé sedli a udělali něco, co je ve své podstatě netolerantní, sprosté a agresivní. A navíc to zdůvodnili tím, že chtěli zvýšit zájem mladých lidí o politiku. Ptám se, jaký asi bude typ mladého člověka, kterému něco netolerantního, sprostého a agresivního zvýší zájem o politiku?" píše ve svém příspěvku Shanaáh.

Obama s tím vyhrál volby

Mnozí lidé rychle poznali, že jde o český remake kampaně The Great Schlep americké komičky Sarah Silverman, která v roce 2008 podobně politicky nekorektně vyzývala mladé k podpoře Baracka Obamy.

"Česká verze kampaně je mnohem konfliktnější, těžko tedy říct, jak bude fungovat," říká další z blogerů.

Samotné video je poměrně agresivní, z pohledu starších lidí vulgární, na druhou stranu velmi vtipné s velkou šancí na rychlé rozšíření po internetu. Přesně to se potvrzuje již po prvních dnech. Na sociální síti Facebook se ke skupině “Přemluv bábu” během víkendu připojilo zhruba 10 tisíc lidí.

Jíři Mádl a Martha Issová v kontroverzním klipu kritizující starší voliče. Jíři Mádl a Martha Issová v kontroverzním klipu kritizující starší voliče. | Youtube.com

"Je to nápad můj, Marty Issové a režiséra Petra Zelenky. Plánovali jsme to už déle. Nemá v tom prsty žádná politická strana, ačkoliv je jasné, kterou část spektra tím podporujeme. Sledujeme tím zvýšení zájmu mladých o politiku, proto jsme zvolili tento vtipný mód," řekl iDNES.cz Jiří Mádl.

Co si o tomto kontroverzním spotu myslí čtenáři Blesk.cz? Je urážlivé a nevhodné, nebo naopak trefné a zcela v pořádku? Pište své názory do diskuze pod článek.

karelka ( 2. srpna 2019 09:37 )

tak teď už to maji pravičáci posraný v každých volbách

karamelka ( 20. května 2010 14:21 )

ariane: tohle videjko je taky hodně dophd a duchodce to rozhodne pobourit nemuze http://www.youtube.com/watch?v=NkKA8ynToNs

ariane16 ( 6. května 2010 12:58 )

Já si myslim že to je video docela v pohodě,pobuřuje to hlavně důchodce.

znojmacka ( 4. května 2010 09:39 )

kynmil, domluvit možná, nebo spíš promluvit si s nima.. Rozhodně ne stylem- sebrat občanky, to je styl doby, která je tu kritizovaná. A takhle, s tímto klipem nebo stylem kayuschka se toho opravdu nedosáhne. S Vaším stylem možná jo, ale začínám mít pocit, že Vašeho stylu je čím dál tím méně.

znojmacka ( 4. května 2010 09:29 )

ježišmarja... aniž bych obhajovala levici, tak běž si po sobě spláchnout, to je smradu z tý tvý samochvály, ty paní vychovaná, moudrá, inteligentní, slušná, čistá, rozumná, poctivá, tvrdě pracující, bohatá penězi i duchem, jistě krásná, s úspěšnou a dokonalou rodinou atd atd atd. NEBOJ, JISTĚ JSI VŠECHNY TADY O TOM PŘESVĚDČILA, NEBOŤ SMRDÍ TO TU DOTEĎ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa