Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kdo vládne Praze? Primátor to není

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Šimon Hradní, Eva Hofrichterová - 
30. března 2010
06:05

Na první pohled jednoduchá situace. Ředitel dopravního podniku (DP) Martin Dvořák nechce pumpovat peníze do prodělečného projektu Opencard. Náměstek primátora Milan Richter, který byl v posteli s kdejakou modelkou či miss, chce naopak založit dceřinou společnost. Ta by se starala o Opencard a finance by čerpala z DP.

A primátor Pavel Bém? Ten už do toho nemá moc co mluvit. Přišel o vliv v představenstvu DP, velké slovo nemá ani ve vedení města.

Za tím vším v pozadí stojí člověk, o kterém se málo ví a ještě méně se o něm mluví. Je nazýván šedou eminencí ODS a nejmocnějším mužem metropole. Jde o podnikatele, radního Prahy 10 a velice dobrého kamaráda náměstka Richtera Tomáše Hrdličku.

Kdo vládne Praze? Podívejte se na infografiku!

Prvním mužem Prahy je Hrdlička

„Dřív ovládal Prahu »kamarád z Blaníka« (Bémův kamarád, lobbista Roman Janoušek). Díky svému vlivu v ODS je nyní prvním mužem Prahy Hrdlička,“ řekl Blesku dobře informovaný zdroj.

Primátor Pavel Bém navíc v poslední době začíná ztrácet vliv. Začalo to tím, že z představenstva dopravního podniku rada odvolala jeho stoupence a teď je tam Richter a náměstek Rudolf Blažek. Předsedou představenstva je od včerejška Blažkův spojenec a 1. místopředseda ODS David Vodrážka.

Dvořák má omezené pravomoce

Posledním primátorovým mužem je ředitel DP Martin Dvořák. Jenže i tomu jde o krk. Představenstvo DP, které včera poprvé zasedalo v novém složení, mu výrazně omezilo pravomoce. Například už bez jejich souhlasu nesmí podepisovat smlouvy nad jeden milion korun. Podle informací Blesku chce rozdělování těchto peněz ovládat Hrdlička.Odvolání Dvořáka by mu pomohlo k definitivnímu upevnění vlivu v Praze a zbavil by se tak i lobbisty Janouška.

Minulé pondělí bez vědomí primátora z ničeho nic přibyl na program rady bod, který nadělil Technické správě komunikací 1,5 miliardy. Bém proti tomu protestoval, na truc se nezúčastnil úterní rady ani zasedání zastupitelstva.

Jedinou únikovou cestou pro něj se tak stala Poslanecká sněmovna. Jelikož je na volitelném místě pražské kandidátky ODS, má místo v dolní komoře celkem jisté. Co se primátorského křesla týče, tam už po komunálních volbách nebude mít šanci. Kvůli vlivu Hrdličky ho žádná rada do čela Prahy nezvolí!

houbaxxl ( 30. března 2010 20:41 )

tady se neda snad ani diskutovat , vzdyt je to fraska prazskych ,,pumparu,, penez, proste podojit co nejvic tu kravu , kdyz mame kreslo, je to vsecko rvacka o penize a komu je dame vydelat, jednou mele tendle mlynar a za chvili zas druhej, ale porad ma kazdy malo. bud si tam udelate poradek , a nebo mam pocit ze vam brzo nekdo natluce nosa hosi, nekdo kdo bude chtit jeste vic penez. meli by jste se uskromnit trosku .Za prve je to hanba co tam provadite, a za druhy, dovedete obcany k tomu ze budou zadat prime volby zastupitelstva a zpruhledneni finnanci, nebo co kdybychom se nastvali a udelali na vas tunel a nezaplatili bychom dane, jelikoz by se podalo na stat trestni oznameni ze se v praze hromadne krade ?

simeon ( 30. března 2010 12:06 )

je smutné číst takovéhle reakce na jediný "kraj" který se netopí v dluzích a jediný umí udělat vyrovnaný rozpočet - a nejen to, dokonce něco málo starých dluhů zamáznout, což je v českých končinách takřka nadpozemský úkaz ... šulí to jako všichni ostatní, ale aspoň ne na dluh a táhnou naší ekonomiku, podporují svoje trvalé občany. To se na ostatních krajích/hejtmanstvích říct nedá, tam se bohužel jen šulí a vymlouvá že nejsou peníze. Ale že management stojí za většinou vyhozených (i zdarma) peněz, to se zase mlží a lže až se vysočina zelená

simeon ( 30. března 2010 12:01 )

chudák Bém, ČSSD ho má jako otloukánka a úplně zbytečně, páč on je tam jen nakašírovaný mluvčí magistrátu a ani svůj kancl pravděpodobně nemá. Jó, je tu velká móda kmotrů a eminencí, nic už nemůže být tak jak to vypadá a všechno je nějaké spiknutí. Nezblázní se jednou ti novináři z toho všeho svinstva které se jim dostává na stůl?

sakra ( 30. března 2010 11:23 )

Hergot lidi jděme už konečně do toho. Vždyť to už není možné co se u nás děje.

bosomfriend ( 30. března 2010 11:22 )

Potom můžete tento server zrušit, jak budete opět naříkat. U voleb musíte lumpy odvolit a poslat do pekel. ODS A ČSSD jsou především vinní na té mizerii v reúublice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa