Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanci schválili zvýšení mateřské!

Naděje pro maminky - mateřská by se mohla opět zvýšit na loňskou úroveň - ilustrační foto
Naděje pro maminky - mateřská by se mohla opět zvýšit na loňskou úroveň - ilustrační foto  (Autor: SHUTTERSTOCK.COM)
Autor: ČTK, bel, šim, hof - 
24. února 2010
19:20

Pro všechny maminky máme dobrou zprávu. Mateřská, kterou vláda nehorázně snížila tzv. protikrizovým balíčkem, by se měla opět zvednout. A to na přesně na úroveň před snížením!

Mateřská, která loni klesla o 23 procent, je tak opět na úrovni loňska. Státní kasu to bude stát asi 1,9 miliardy. Eduard Janota chce tuto sumu získat seškrtáním výdajů ve státní správě, a to včetně mezd, lidovci naopak navrhují tuto díru zalepit větším zdaněním hazardu, což jako strana už dlouhodobě podporují.

Pozměňovací návrh, který ve středu schválila Poslanecká sněmovna, však ještě musí projít Senátem a musí být podepsán prezidentem republiky. Stále se ještě může stát, že některá ze jmenovaných instancí proces schvalování a následné změny zarazí.

Původní snížení mateřské v rámci balíčku mělo platit jeden rok a maminkám ukrajovalo z rozpočtu až několik tisíc korun měsíčně.

Navýšení mateřské ale kritizují kromě pravice také ekonomové. „Znova si budeme muset půjčovat. Jsme zase o něco blíže tomu, že stát nebude na nic mít. Je třeba si uvědomit, že k bankrotu nemáme daleko,“ řekla Blesku analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

„Neděláme tím nic jiného, než že maminkám pomáháme tím, že peníze bereme jejich dětem,“ rozčiloval se Miroslav Kalousek (TOP 09). Pro zákon zvedlo ruku 94 poslanců, proti bylo 60 poslanců, převážně z ODS a z TOP 09.

Co je mateřská?

Mateřská se vyplácí matce po dobu 28 týdnů (37 v případě vícečetného těhotenství), a to od nástupu na tzv. mateřskou dovolenou. Tento příspěvek se vyplácí z nemocenského pojištění.

Co je rodičovský příspěvek?

Po 28 týdnech začíná matka pobírat příspěvek rodičovský. Rodičovský příspěvek však může pobírat i otec dítěte, pokud na rodičovskou dovolenou nastoupí místo matky dítěte on.

Výše příspěvku je závislá na délce, po jakou dobu ho chce rodič pobírat (2, 3, nebo 4 roky) a splněných podmínkách nároku na příspěvek>>>

Jak se změnila výše mateřské? Srovnání let 2009 a 2010 najdete ZDE>>

miriam ( 26. února 2010 11:06 )

Ne podle krekmana, ale podle zákona Mateřská je dávka nemocenská, nikoli sociální, takže na ni má nárok ten, kdo byl, myslím, 270 dnů předem účastníkem nemocenského pojištění (neplést se zdraovtním!!!). Tj. buď zaměstnaná, nebo si musela toto pojištění hradit sama (není povinné). Pokud nemá nárok na mateřskou, dostává okamžitě rodičovský příspěvek (sociální dávka), který je stejný pro všecky bez ohledu na výši předchozího platu, liší je jen v závislosti na zvolené době vyplácení. Mateřská (nemocenská) se vypočítává podle výše předchozího platu, resp. podle výše odvodů na nemocenské pojištění. Co je na tom nejasného?

krekman ( 26. února 2010 09:17 )

Zjevně jste si nepřečetl titulek mého komentáře a nezjistil si, o čem mluvíte. Ano, pokud žena nebyla zaměstnaná, tak na mateřskou nemá nárok. Má nárok pouze na rodičovský příspěvek. Srovnávat s cizinou scestné je - jiná výše příjmů, jiné náklady, jiný systém atd.... Vaše mother hours je pěkné, ale nedokážu si představit, že by otec odcházel z domu v 6, přijížděl v 18 hodin, mamka by se v 18 zvedla do práce a 6 ráno by se vrátila. To je trochu sci-fi, kdo by jí takhle zaměstnal? Pokud tedy nechcete všechny maminy hnát k výrobnímu pásu. A Vaši narážku na důchody jsem nepochopil, tady si asi sedím na vedení já.

aapricot89 ( 25. února 2010 22:26 )

A maminka, ktera nebyla zamestana, tak nebude podle vas narok na materskou. kdyz se vypocitava z predchoziho zamestani? A proc neni materska pro vsechny stejna. kdyz uz. Presne jako rodicovsky prispevek, ten je prece na kazde dite stejny. Srovnavat s cizinou neni scestne, zrovna tak by se mohli u nas zavest tzv "mother hours", kde maminky muzou pracovat, kdyz je manzel doma, o dite se muze srovna tak dobre postarat manzel. A nakonec, proc by meli na krizi vydelavat jenom maminky? Proc ne treba zvednout duchody starym lidem,kteri uz nejsou podporaovani rodinami svymi a manzelu, duchodce, na ktere kazdy kasle a spolecnost je necha zivorit.... pak by stacilo nakoupit pandury za jejich realnou hodnotu a blablabla..... ze?

kattynka ( 25. února 2010 13:08 )

přesně, to jsem i psala níže, máme na to stejný názor.

krekman ( 25. února 2010 11:57 )

Přečetl jsem si pár příspěvků a musím říct, že málokdo ví, o čem vůbec píše. Mateřská se vyplácí pouze 28 týdnů, tedy půl roku, žádné 3 roky. Po mateřské se vyplácí rodičovský příspěvek, který je daleko menší, a který se nemění. Dál se výše mateřské počítá ze mzdy z předchozího zaměstnání, tedy pro romy není šance. Srovnávání s cizinou je také dost scestné, mají tam úplně jiné podmínky, jako třeba možnost mít malé dítě v práci, který zaměsnavatel vám toto umožní. A nakonec nevím, proč by za krizi měli platit pouze mamky s dětmi. Protože nemají odbory ani jiné loby, které by si vydupalo nesnižování mateřské nebo si to nemůžou vysoudit jako ústavní soudci? Možná by stačilo nakoupit pandury za jejich reálnou hodnotu a zbylo by na mateřskou i na snížení státního dluhu.........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa