Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Havel na čínském velvyslanectví: Nedoklepal se!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos - 
6. ledna 2010
12:20

Václav Havel, biskup Václav Malý a herec Pavel Landovský šli ve středu na čínské velvyslanectví, aby protestovali proti uvěznění čínského obhájce lidských práv Liou Sia-paa. Nikdo jim ale neotevřel.

"Tohle, co se dnes tady událo, je velmi trapné. Svědčí to o tom, že styky s Čínou musí být podmiňovány také dialogem o lidských právech," reagoval biskup Malý na to, že jim nikdo z Čínské ambasády nevěnoval pozornost.

"Všichni jsou fascinování čínským ekonomickým rozvojem, ale zároveň se pomíjí to, že čínská společnost dosud není svobodná," řekl podle serveru lidovky.cz Malý.

O CO JDE?

Podporu čínskému disidentovi vyjádřilo v těchto dnech více než 50 signatářů a příznivců Charty 77. Připojili se tak k otevřenému dopisu, který na konci loňského roku poslal čínské vládě Český helsinský výbor.

Liou Sia-pao byl v prosinci odsouzen k jedenáctiletému vězení za údajné podvracení státu. Verdikt čínského soudu už odsoudila EU.

Český helsinský výbor se v otevřeném dopise čínské vládě odvolává na Všeobecnou deklaraci lidských práv a připomíná, že Čína pro její přijetí hlasovala jako jeden z prvních členských států OSN už 10. prosince 1948. "Obracíme se na vlády ostatních států, sdružených v OSN, aby ČLR tento její morální závazek připomněly," píše se v dokumentu.

K otevřenému dopisu vládě ČLR se připojilo přes 50 signatářů a příznivců Charty 77, kromě Havla například i Pavel Rychetský, Petr Pithart, Věra Roubalová, Jiří Gruntorád, Václav Trojan, Libuše Šilhánová či Petr Uhl.

Odsouzený disident je spoluautorem Charty 08, která se inspirovala někdejší iniciativou československých disidentů Charta 77. Liou Sia-pao před soudem přiznal, že patří k iniciátorům manifestu. Dodal ale, že tím neporušil žádné zákony. K rozsudku vynesenému 25. prosince se podle médií nemohl vyjádřit.

gogo ( 7. ledna 2010 08:27 )

Mě by zajímalo, jaký Vy osobně máte názor na tyto (jak Vy říkáte) "protagonisty" ! Chcete tímto cizím slovem (na která si tak potrpíte) naznačit, že je máte za "herce" ? Povídejte... A můžete klidně jen česky ... Ale ne ve stylu "já neříkám tak ani tak, ale na má slova dojde... " Ale jak praví klasik : "Tvá řeč budiž ano-ano, ne-ne .. "

hihihi ( 7. ledna 2010 00:17 )

nedali po papuli za to vopruzování.

zdena144 ( 6. ledna 2010 22:41 )

už chápu váš ubohý komentář - to jste měla říct hned v úvodu, že jste "flanďák", tím je řečeno vše. Jinak Dattatutaskin to napsal velice výstižně a pravdivě (nikoho neurážel) a také se nezašťiťoval velkou většinou, stačí, že umí číst a počítat. Nevidím tady nikoho, kdo by s vámi souhlasil, kromě příspěvků, které jste si psala sama.

gogo ( 6. ledna 2010 21:01 )

Pro vrbu : pokuste se zamyslet nejen nad sebou, ale i nad lidmi kolem sebe a pak pochopíte možná to, co se Vám zatím pochopit nepodařilo ... Aneb : víte komu zvoní hrana ?

vrba ( 6. ledna 2010 19:41 )

Ta nezaměstnanost na Ostravsku je tragická ale je také jedním z dědictví vlády komunistů a našem nasměrování v rámci RVHP. Vím, že rozlícený dav může zabíjet a na žádné argumenty neslyší, naopak dá se přivést až k hysterii slovy: rozkradená země, vláda zahraničního kapitálu, vláda zahraničních mafií a podobně. Mám snad před vašimi výhrůžkami davem Ostraváků litovat toho, že jsme od malička vedli děti k úctě ke vzdělání, učili je cizí jazyky a dnes mají dobrou práci. Mám si sypat popel na hlavu, že sotva děti dostudovaly, začali jsme s manželkou intenzívně šetřit na důchod. Jste si doufám vědom,že jste dnes vystoupil z role diskutéra na úrovni a projevil se takový jaký opravdu jste. Poštvat na člověka s jiným názorem rozlícený dav. Díky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa