Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

U premiéra Fischera dárky nosí Mojžíšek

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: šim - 
11. prosince 2009
18:57

Místo Ježíška Mojžíšek, slavnostní večeře, ale bez půlnoční. Tak vypadají Vánoce v rodině premiéra Jana Fischera. Kromě nich se ale u Fischerů slaví také chanuka, židovský Svátek světel.

Jak ale premiér přiznal serveru iDNES.cz, chanuku slaví teprve deset let. Ačkoli je židovského původu, k aktivnímu vyznávání židovského náboženství a jeho zvykům ho znovu přivedl až jeho syn Jan, který navštěvoval židovskou školu, kde se s významem tohoto svátku i příběhem, který se k němu vztahuje, seznámil. Vedle osmidenního svátku chanuky, jejíž hlavním atributem je osmiramenný svícen, slaví také Vánoce. „Ty také slavíme. Osobně je vnímám jako celospolečenskou konvenci, než jako náboženský rituál. Sejde se celá rodina a Mojžíšek nadělí dárky," řekl serveru Jan Fischer mladší.

Co je chanuka
Svátek Chanuka, svátek světel, je oslavou povstání Makabejců proti Seleukovské říši a znovuvysvěcení druhého Chrámu před více než dvěma tisíci let. Doprovází ho legenda o oleji do svícnu, který v chrámu zbyl a stačil na jediný den. Hořel však zázrakem po celých osm dní tak, aby lidé stačili vyrobit olej nový.

 

hihihi ( 13. prosince 2009 17:35 )

vočekávat spíš Judýška,aby to měl stylový.Týhle Jude nás jednou sežerou i se státní příslušností.

mrskacka ( 12. prosince 2009 13:35 )

Sakra vžyt nám to je jedno kdo komu nosí dárky, to je jejich věc. A za stav této země můžou vlády ODS i ČSSD. Tuneláři a podvodníci.

vrba ( 12. prosince 2009 13:20 )

v našem prostředí něco cizorodého. A primitivním rasistům to jen nahrává na jejich nenávistné vejšplechty.

majojo ( 12. prosince 2009 10:38 )

ty jsi mi ale *ůl.

majojo ( 12. prosince 2009 10:37 )

ty jsi ale trubka - spočítej si, kdo byl jak dlouho u koryta a pak povídej, kdo za to může. Fišer teda ne, i kdyby mu nosil dárky zedlenej trpajzlík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa