Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Liška kritizoval TOP 09 a spory uvnitř zelených

Ondřej Liška
Ondřej Liška  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
4. prosince 2009
21:58

Předseda Strany zelených Ondřej Liška na dnešním sjezdu zelených zkritizoval hlavně novou stranu TOP 09. Zelení podle něho zklamali veřejnost vnitřními spory.

V praktické politice ale dosáhli řady úspěchů, které ovšem nedokázali lidem představit, uvedl Liška, který bude funkci obhajovat.

"Jsem hrdý na to, že nejsme součástí kartelu moci a peněz a že zelení neusínají, když přijde řeč na etiku v politice," prohlásil Liška. TOP 09 má v průzkumech větší podporu, ale lidé se podle něho začnou dívat za její kampaň a rétoriku a zjistí, že na TOP 09 není nic nového. Uvidí bývalého ministra financí Miroslava Kalouska a poslance, kteří dvakrát zvolili Václava Klause prezidentem, podotkl Liška.

Předseda věří, že se jeho zelení opět dostanou do sněmovny, pokud se budou držet zelené politiky. "Musíme být poctiví a přiznat veřejnosti chyby, které jsme udělali," podotkl. Kritizoval to, že zelení se věnovali příliš vnitřním sporům ve straně. "Mnoho lidí, kteří nás podpořili v roce 2006, jsme zklamali," dodal Liška.

Mnohem více věcí ale podle něj udělala SZ dobře. Když byl Martin Bursík ministrem životního prostředí, ČR začala brát ekologickou krizi opravdu vážně, sdělil Liška. Uvedl, že zelení například podporovali lisabonskou smlouvu a bránili listinu základních práv EU, podpořili školství, bránili se korupčním praktikám, prosazovali antidiskriminační zákon, stavěli se uhelné lobby. "A mohl bych pokračovat," dodal Liška.

V kandidátském projevu chce v sobotu představit kroky, které podle něj zelené opět dovedou do sněmovny.

janteto ( 5. prosince 2009 11:37 )

IL 18, toť Ruské letadlo!? Že by jsi vyletěl?

janteto ( 5. prosince 2009 11:34 )

Zalez za starý bagr, nebo zalez za les borový? Obojí je OK

bagr1946 ( 4. prosince 2009 22:30 )

LISKO>ZALES UZ >CO STEBE MAJI >JEDNO VELKE H###O!

bagr1946 ( 4. prosince 2009 22:28 )

lL`12

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa