Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prvním prezidentem EU je Belgičan

Belgický premiér Herman Van Rompuy se stal prvním prezidentem EU
Belgický premiér Herman Van Rompuy se stal prvním prezidentem EU  (Autor: Foto ČTK)
Autor: ČTK - 
19. listopadu 2009
20:15

Prvním "prezidentem" Evropské unie bude dosavadní belgický premiér Herman Van Rompuy. Nynější britská eurokomisařka Catherine Ashtonová se zároveň stane první "ministryní zahraničí" EU.

Dohodli se na tom dnes v Bruselu účastníci unijního summitu. Potvrdil to diplomatický zdroj.

Se vznikem obou funkcí počítá lisabonská smlouva o reformě unijních institucí, která začne platit 1. prosince.

Role unijního prezidenta, který je oficiálně označován jako stálý předseda Evropské rady, však zatím není úplně jasná. "Prezident" by měl 2,5 roku předsedat summitům EU. Není však příliš vyjasněná jeho role při zastupování unie v zahraničí.

V další nově vznikající funkci generálního tajemníka Rady EU stane Francouz Pierre de Boissieu.

glumik ( 20. listopadu 2009 13:43 )

soumrak nad Evropou...Bilderbergiani... vice na www.osud.cz Nominaci a plány nového prezidenta EU a užšího vedení / baronka Catherine Ashton / známá z nedávného vystoupení na VŠE Praha/ "schválil" před týdnem na zámečku nedaleko Bruselu na utajené večeři klub Bilderberg v čele s Henry Kissingerem ... v zasvěcených kruzích je tento spolek označován jako "steering committee". Hostitelem byl vikomt Etienne Davignon, současný předsedající Bilderbergu ... zednáři vycházejí ze stínu staletí a otevřeně přebírají otěže Evropské unie ... Pozor - to nejsou spekulace nějakých kospirátorů ... tohle píše Guardian ... v anglictine: http://euobserver.com/18/28993 http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=16175

sakra ( 20. listopadu 2009 10:21 )

Zapomněli na Václava Klause. Toho zná celý svět a hlavně EU. Škoda i jemu by to udělalo dobře.

derek ( 19. listopadu 2009 21:30 )

Svaz evropských socialistyckých republik má nového tajemnika takovej Andropov. NO je to člověk ,kterého nikdo kromě Belgie nezná je to blbá loutka v rukou Francie a Německa male staty si nic neprosadí,ale bude brát velký prachy. A proč socialistyckých za pokuty za nadvyrobu cukru na uzemí EU . EU potřebuje reformu ,ale lisabonská smlouva je cestou do pekel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa