Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jan Fischer: Nový eurokomisař?!

Jan Fischer
Jan Fischer  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
6. listopadu 2009
19:15

AKTUALIZOVÁNO: Jan Fischer se zřejmě stane eurokomisařem. To, že je současný premiér na seznamu kandidátů, potvrdil serveru iDNES.cz předseda jedné z politických stran.

Česká republika do Evropské komise nejspíše nominuje nynějšího premiéra Jana Fischera, píše zpravodajský server iDnes.cz. Server se odvolává na dnešní jednání předsedů ODS Mirka Topolánka a ČSSD Jiřího Paroubka, jako zdroj informace uvádí předsedu jedné z politických stran, který si nepřál být jmenován. Jméno kandidáta na eurokomisaře by mělo zaznít v pondělí po jednání vlády.

Prezident Václav Klaus je z údajně zvažované nominace premiéra Jana Fischera na eurokomisaře na rozpacích. Více ho zajímá, kdo by nahradil předsedu podle něj úspěšného úřednického kabinetu. "Tato vláda je úspěšná, má mimořádnou podporu lidí a já jako prezident jsem na rozpacích, proč ji máme zrovna teď v tuto chvíli rozbít," řekl Klaus ČTK při své nynější návštěvě Spojených států. Dodal, že věří, že o nominaci se bude intenzivně jednat v neděli po jeho návratu do Česka.

Fischer byl jako horký kandidát na post v komisi zmiňován v době, kdy se předpokládalo, že jeho úřednická vláda skončí po pozimních předčasných volbách. ODS do funkce nominovala bývalého ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru, ČSSD požadovala setrvání nynějšího eurokomisaře Vladimíra Špidly. Obě strany opakovaně uváděly, že na svých nominacích trvají a kandidát politického soupeře je nepřípustný.

Dnes večer jednalo o eurokomisaři předsednictvo ČSSD. Informace, že by ním mohl být Fischer, na zasedání ale podle místopředsedy socialistů Zdeňka Škromacha nezaznělo. "Zatím náš kandidát je stále Vladimír Špidla. S tím, že ale na druhé straně je pravda, že budou předsedové jednat tak, aby do pondělka se našlo nějaké rozumné řešení, které by bylo dobré pro Českou republiku a nevedlo by ke konfliktu mezi vládou a stranami, které vládu umožnily," řekl ČTK Škromach.

ODS informaci nepotvrdila, podle předsedy Mirka Toplánka to jsou spekulace, řekl ČTK mluvčí občanských demokratů Martin Kupka. "Do rozhodnutí vlády nebudeme zveřejňovat žádný komentář," uvedl mluvčí. Důvodem je podle něho to, aby byl průběh jednání korektní.

 

evolucius ( 7. listopadu 2009 14:29 )

Už se smiř s tím že o tvé "blaho"se nikdo starat nebude...to budeš muset sám,pokud nejsi spokojen,se svojí životní úrovní...Ale jinak máš obecnou pravdu...A nepiš mi prosím že jsem sobec a nelida,jako vždy a všem píšeš,jsi li konfrontován...

evolucius ( 7. listopadu 2009 12:55 )

Takoví jako ty,už tu taky byli...Roku 39 hajlovali,zrazovali národ,kradli židovské majetky,udávali lidi,a pak skončili u komunistů a kradli majetky zase podnikatelům v roce 48...Měl bys tu mít plot...

evolucius ( 7. listopadu 2009 10:22 )

Paroubek a Topolánek jsou nepřijatelní,já je vnímám jako 10 kroků vzad...A nejsem v tom pocitu myslim sám...

gogo ( 7. listopadu 2009 07:10 )

Až se ke korytům vrhnou opět političtí supi... Každý vítěz má právo 4 roky dorozkrádat tuto zem. Pouhé čtyři roky... Zem, kde se toho již moc nakrást nedá. Jak málo času mají. Jistě uznáte, že se při „dokradné“ starat ještě o blaho nás všech, těch dolních deseti milionů, absolutně nelze !!

kolouch11 ( 7. listopadu 2009 03:37 )

O tom to přesně je, tato vláda zvládá vše v klidu bez bojů nadávek a hádek, není to dobré ani pro Topola, ani pro sexy mozek. Najednou se dokáží dohodnout, musí se ho zbavit. Šup do Bruselu, tam dostane hodně peněz a bude mimo. Tady si bude vládnout buď sexy mozek,nebo Topol. To nás čeká bordel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa