Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lisabonská smlouva: Klaus ji podepsal, co o ní nevíte?

Fotografie
Proti Lisabonské smlouvě protestovali v úterý v Brně u Ústavního soudu Klausovi příznivci ze Strany svobodných občanů.  (Autor: internal)
Autor: pes - 
3. listopadu 2009
16:26

Ústavní soud rozhodl, že Lisabonská smlouva není v rozporu s Ústavou ČR. Prezident Václav Klaus dokument podepsal a tolik diskutovaná smlouva může vejít v platnost. Co pro nás opravdu znamená?

Lisabonská smlouva je rozsáhlý dokument, ve kterém se málokdo orientuje. Přesto teď zasáhne do našich životů. Podle kritiků přenáší až příliš mnoho pravomocí členských států na Evropskou unii.

Co všechno se mění?
1. Evropská unie získá status státu. Zřízením se přiblíží Spojeným státům americkým.

2. Vznikne status "Evropského prezidenta", který bude reprezentovat EU. Budeme tak mít kromě českého prezidenta ještě evropského.

3. Vznikne evropské "ministerstvo zahraničí", které bude reprezentovat zájmy EU v zahraničí a zaujímat postoje k problémům za všechny členské státy, které musí evropskou politiku podporovat.

4. Bude méně evropských komisařů. Malé státy včetně ČR už nebudou automaticky vybírat svého jednoho komisaře.

5. V oblastech kde musela Unie rozhodovat jednomyslně, bude rozhodovat tzv. kvalifikovaná většina (55% členských států, které musí reprezentovat 65% obyvatel unie). To znamená, že nikdo nebude mít právo veta.

6. Přenášejí se kompetence rozhodování v sociální politice na EU.

7. Přenášejí se kompetence rozhodování v politice zaměstnanosti na EU

8. Členské státy přijdou o právo veta v oblasti legální migrace nebo dopravní politiky

9. EU získává pravomoc definovat trestné činy a stanovovat minimální trestné sazby

10. Přenášejí se kompetence rozhodování o koordinaci ekonomiky na EU

Čtěte více: Evropa si oddechla: Klaus podepsal Lisabon

vysta ( 3. listopadu 2009 20:41 )

Vasek bojoval,drzel se neudrzel se ŠKODA VELKÁ zese jsme o krok v prde-li

bara ( 3. listopadu 2009 20:03 )

V Německu je piva dost - jejich pivovary musí prosperovat, tak si to v EU odhlasují - vždyť tam je 99 komisařů )) - některé naše pivovary se zavřou!!! Vsadím se...¨ vážení, není to dobře!!! Je to škoda, že jsme ztratili to, co jsme nabyli v r. 1918...

bara ( 3. listopadu 2009 19:59 )

uvidíte, vy, co se radujete, za pár let!!! Nařídí nám umístit emigranty, např. muslimy, kterých tu máme oproti Francii a Německu či Británii minimum, budeme muset zaměstnávat cizince, budou rozhodovat o nás bez nás - a my budeme slepě poslouchat, jako se to stalo v případě cukrové řepy - teď cukr dovážíme a tím, že nejsme ani v tomto soběstační, se zavřeli některé cukrovary, přišly desítky lidí o práci...atd. Pro Německo budeme skladištěm odpadu!!! Stále nás berou za podřadný národ!!

apple ( 3. listopadu 2009 17:31 )

Tak, a jde se na pěkně vychlazené české pivo !" Dokud české pivo neskončí jako český cukr....

mujboze ( 3. listopadu 2009 17:08 )

přes malé chyby na kráse ....HURÁÁÁÁÁÁÁ Za 10 let to budeme brát za stejnou vymoženost a výhody jako dnes nás už nenapadne zastavovat na hranicích ve frontě a čekat na pasové a celní kontroly.... Doktor a zastánce kuchařovic-radního rychlostudia vstříc turbo-zítřkům rychlých bystrých missek a prvenstvím v titulech/obyvatele v EU rektor RSDr KSČ KČS

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa