Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Václav Klaus: Lisabon asi nakonec vstoupí v platnost

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
17. října 2009
09:01

Prezident Václav Klaus připustil, že lisabonská smlouva navzdory jeho neochotě dokument ratifikovat zřejmě nakonec vstoupí v platnost.

V rozhovoru pro sobotní Lidové noviny zopakoval, že ji nepovažuje za dobrou věc pro Evropu ani pro Českou republiku. "Vlak s ní se však už rozjel tak rychle a je tak daleko, že ho asi nebude možné zastavit ani vrátit, jakkoliv bychom si to mnozí přáli," řekl.

"Ani její případný vstup v platnost nebude koncem dějin," poznamenal.

V Lidových novinách dnes Klaus poprvé potvrdil, že nebude požadovat, aby záruku České republice ratifikovaly všechny členské země EU. Stačit mu bude takzvaná irská cesta. "Já jsem nikdy neřekl, že je nezbytné, aby můj, jak vy říkáte, dovětek musely spolu s celou lisabonskou smlouvou znovu ratifikovat všechny členské státy EU. Podobně jsem nikdy neřekl, že by mně nestačily podobné garance, jako dala Evropská rada Irům," řekl.

Irsko dostalo záruky v závěrech červnového summitu. Hlavy členských zemí EU se usnesly, že Irsku dávají vzhledem k lisabonské smlouvě právně závazné záruky, které popsaly v připojeném rozhodnutí. Zavázaly se také, že záruky převedou do formy protokolu, který bude připojen ke smlouvě o přistoupení Chorvatska a při této příležitosti ratifikován v celé EU. Summit ale zároveň trval na tom, že záruky nijak nemění obsah lisabonské smlouvy.

oldedek ( 17. října 2009 11:39 )

Nestálo by prosím za to, že by jste, až pojedete někdo, někdy kolem VŠE a zrovna nebudete mít toho tolik, podívat se také na dokumenty kolem získání profesury Václava Klause ?!? Víte já mám toho člověka strašně rád a jsem opravdu nerad když ho někteří i tady po internetu pomlouvají. Byl by jsem rád, kdyby pravda ohledně tohoto statečného a za práva pracujícího lidu se bijícího politika, byla veřejně potvrzena.

vrba ( 17. října 2009 11:21 )

Ach bože, proč se pořád omílají tato klišé.

sakra ( 17. října 2009 10:18 )

Jinak to dopadnout nemohlo. Klaus je spokojen(zatím), je viditelný zřetelně doma a v celé Evropě. Ještě potřebuje být viditelný na celé zeměkouli a pak už to bude v pořádku.

james ( 17. října 2009 09:52 )

Garance od Rasy EU pro mě nejsou záruka. Doufal jsem, že Václav Klaus vydrží až do britského referenda. Chápu, že být "poslední skaut" je velmi psychicky náročné, ale proti té bandě EU aparátčíků je třeba oponovat. I tak mu (VK) děkuji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa