Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Premiérovu letadlu selhalo řízení

Jan Fischer
Jan Fischer  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, brum - 
7. října 2009
11:41

Odlet premiéra Jana Fischera do Bruselu zpozdila závada na letadle. Kapitán posádky novinářům řekl, že letadlu selhalo servořízení výškového kormidla.

Fischer měl namířeno do centra EU jednat mimo jiné s předsedou Evropské komise José Barrosem. Nakonec se s ním spojí videokonferencí z Prahy. Videokonference, která bude zaměřena na lisabonskou smlouvu, se zúčastní i švédský premiér Fredrik Reinfeldt.

Po skončení jednání, tedy zhruba ve 13:30, se v Bruselu uskuteční tisková konference Reinfeldta a Barrosa, avšak bez účasti Fischera. Ten s předsedou EK a premiérem Švédska, které nyní předsedá unii, bude hovořit z pražské Strakovy akademie a TK po skončení jednání tam uspořádá v 13:15.

Evropa nyní s napětím čeká na to, kdy Česko ratifikuje lisabonskou smlouvu reformující činnost rozšířené Evropské unie. ČR a Polsko jsou posledními členskými státy, které dokument nepřijaly.

Podle vládního mluvčího zůstává nadále i varianta pozdější osobní schůzky Fischera s Barossem přímo v Bruselu, pokud tedy český ministerský předseda z Prahy odletí.

Vládnímu airbusu se porouchalo servořízení výškového kormidla. "Takový problém se u letadla vyskytl poprvé," řekla mluvčí vojenského kbelského letiště Renata Kučerová.






Poruchy leteckých speciálů s vládními představiteli však nejsou ojedinělé. Naposledy v dubnu se musel z cesty do Itálie vracet do Prahy stroj vládní letky s tehdejším ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem, protože mu při mezipřistání v Brně prasklo čelní sklo.

pup70 ( 7. října 2009 16:56 )

Pane premiére do Bruselu jezdí i vlaky . Tak že příště táhni na vlak !!!!!!!

siroky11 ( 7. října 2009 14:46 )

přesně tak a je třeba co nejvíce, aby zbylo ještě pro armádu na nové zbraně. Tahle hnojárna je KOCOURKOV HADR!!!

sakra ( 7. října 2009 13:24 )

...když nemáme ani náhradní letadlo pro premiéra. Ále peněz máme dost, tak koupíme novou vládní letku, že pane Janoto. Je třeba občanům jen utáhnout opasky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa