Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gotta zatáhli do boje proti starostovi Prahy 5

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Šimon Hradní - 
25. září 2009
05:00

Boj opozice v Praze proti kontroverznímu starostovi Milanu Jančíkovi (ODS) poslední dobou nabírají na obrátkách. Zastupitel Ondřej Velek (SZ) poslal drsný vzkaz Gottovi: Odmítněte Záslužné medaile Prahy 5 z rukou Jančíka.

Není se co divit, že opozice starostovi nedá pokoj. »Jančíkárny«, jako například pro Prahu 5 nevýhodné vymáhání dluhů či ignorování některých zákonů, jsou známé i mimo metropoli. Teď mu opoziční zastupitelé vyčítají udělování záslužných medailí. A do boje vtáhli i Karla Gotta! Podle Velka jde Jančíkovi především o palcové titulky a fotky v novinách, jak si potřásá rukou se slavnými osobnostmi.

V e-mailu adresovaném Gottovi a Madeleine Albrightové (bývalé americké političce českého původu) mimo jiné stojí: „V určitém ohledu považujeme udělování nově vymyšlené Záslužné medaile Milanem Jančíkem za stejně kompromitující a pokřivené, jako bylo udělování komunistických vyznamenání loajálním občanům nebo kompromitující udělování Svatováclavské orlice českým umělcům v době fašistického protektorátu.“ Kvůli neustálým sporům opozice a starosty Prahy 5, jehož praktiky se podle kritiků nezřídka podobají těm mafi ánským, může mít Česká republika v zahraničí ještě větší ostudu.

Jančík se o celé kauze odmítl bavit. „Sprosťáctví se nedá komentovat,“ uvedl. Stanovisko Madeleine Albrightové k nominacím či dopisu se Blesku nepodařilo zjistit. Karel Gott však podle svých slov neví ani o tom, že má nějakou medaili dostat. Když se ho Blesk zeptal, co říká na Velkovo přirovnání k protektorátu, pobavilo ho to. Ale to, jestli by medaili převzal, neřekl… Podle informací Blesku navíc na adresu Gottovy Agentury GoJa e-mail od Ondřeje Velka zatím nedošel.

Co všechno má Jančík za sebou

• V listopadu 2002 měl nově zvolený starosta Prahy 5 Jančík najet automobilem do strážníka na uzavřeném Mánesově mostě. Jančík to popřel, připustil pouze roztržku se strážníkem. Policie dospěla k závěru, že žádný z účastníků nespáchal trestný čin.

• Jako zálohu k prodeji pozemků Českých drah na Smíchově odešlo v roce 2003 na účet soukromé advokátní kanceláře 233 milionů! Té z úroků přiteklo asi 1,5 milionu. O Jančíka se zajímal i Útvar pro odhalování korupce.

• Před minulými komunálními volbami měl Jančík problém dostat se na kandidátní listinu kvůli nedostatku vnitrostranických příznivců. Během pár dnů záhadně vzrostl počet členů ODS v Praze 5 o 141 jančíkovců! Znalec tvrdil, že nejméně 60 podpisů bylo zfalšovaných.

• Radní Michal Tuček (SNK ED), který byl Jančíkovým odpůrcem na radnici, obvinil starostu, že ho vydírá. Celé to skončilo památnou Jančíkovou větou „Zákon rezignaci nezná“ a následným pokynem zastupitelům, kteří Tučka odvolali.

• Jako šéf majetkové komise v roce 2002 nesl odpovědnost za správu obecního majetku a mohl rozhodovat o pronájmu. A právě obecní nebytové prostory velice výhodně pronajal soukromé fi rmě Brasil and Bohemia group. V té byl předsedou představenstva!

• Před dvěma lety se o praktiky na radnici zajímala i protikorupční jednotka. Starosta totiž uzavřel se soukromou fi rmou Agentura Praha 5 smlouvy na vymáhání dluhů za nájemné. Firma si však nechávala až 40% provize. Kontrakt prý nikdy neschválila rada ani zastupitelstvo Prahy 5.

qwerty ( 25. září 2009 15:22 )

www.prazskastetka.cz www.kauza5.cz Ten člověk je ostuda ODS, bohužel se ho bojí i stranické špičky. Proč asi?

schimicz ( 25. září 2009 14:05 )

Článek bohužel spekulace není. Opoziční zastupitel Velek bohužel takový dopis skutečně dvěma jmenovaným zaslal. Gottovi jsme volali a skutečně o ničem takovém neví, stejně tak jako řekl, že ho to přirovnání pana Velka pobavilo. Co se týče zahraniční ostudy - ten e-mail šel i na americkou ambasádu v Praze... Stojím si za tím, co jsem do článku napsal. Ale zároveň souhlasím s tím, že Karel Gott z celé této aféry elegantně vybruslí

kacap ( 25. září 2009 12:35 )

U něj je myslím jedno za kterou stranu kope. Klidně přiznám že jsem za ODS, ale Jančíka bych nakopal do řiti. Strany nejsou o politice, ale o lidech a nepotkal jsem většího hnusa, než je právě tenhle "model". Jak lidsky, tak politicky. Jinak článek je zřejmě jen spekulace nad něčím co není a věřím že i kdyby došlo na lámání chleba, Karel Gott se z toho se ctí vykroutí.

vinnetouvi ( 25. září 2009 12:27 )

A teď nás bude ještě tato kreatura - krasavec jeden inteligentní s křišťálově čistýma rukama -" reprezentovat" v Bruselu. Kromě škod materiálních udělá ještě nedozírnou sociální ostudu - stačí se podívat na jeho xicht a postavičku mňam mňam ... a je hned každýmu blivno.

zertop ( 25. září 2009 11:57 )

http://www.odsminus.cz/?a=clanky/stranka/1 http://www.odsminus.cz/ http://www.facebook.com/pages/Opurci-ODS/135677239587?created

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa