Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Výsměch: Poslanci si sniží platy jen o 4 %

Prosadí snížení platů politiků?
Prosadí snížení platů politiků?  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
21. září 2009
16:27

Směšné a zbabělé! Platy ústavních činitelů se sníží platy jen o 4% procenta! Ministr financí Eduard Janota přitom chtěl až o jednu pětinu. Naopak Češi vládní úspory tvrdě pocítí.

Všem politikům včetně prezidenta, kteří dostávají nekřesťanské peníze na náhradách, se asi ulevilo. Platy si sníží o směšná 4%. Spořivý ministr financí Eduard Janota přitom předtím důrazně prohlašoval: Je krize, musíme se uskromnit! Za to si vysloužil přezdívku "Strýček Skrblík", nebo "Pan Rozpočet" a uznání občanů i ekonomických expertů.

Čtěte také: Kde nás oberou tentokrát?

Jenže, neuplynul ani den a musel couvnout. NOficiálně proto, že protestovali soudci, kterých se to také mělo týkat. „My k těm úsporným opatřením už dávno přispíváme,“ postěžoval si šéf Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Přitom poslanci by pro to zřejmě ruku zvedli. Báli by se to neudělat. Alespoň tak vyzněla anketa, v níž Blesk zákonodárce oslovil.
Nakonec tedy nikoho z ústavních činitelů, jak jinak, nebudou škrty bolet. Na výplatní pásce dostanou jen o několik tisíc méně. Budou mít ale zdaněné tučné náhrady.

Naopak všichni ostatní Češi úsporné balíčky tvrdě pocítí. Podle Janoty tak schodek rozpočtu klesne na přijatelných 155 miliard, i když za cenu, že ekonomika místo růstu o 0,3 procenta pravděpodobně bude o totéž v mínusu. Balíček, který bude ve čtvrtek projednáván ve zkráceném řízení ve sněmovně, ale nemá budoucnost jistou. ODS řekla, že ho se skřípěním zubů schválí, pokud zůstane nedotčen změnami, ČSSD ale chce dávat pozměňovací návrhy. Vláda se rozhodla, že sváže svou budoucnost s prosazením škrtů.

Čtěte také: Janotův balíček úsporných opatření sice příliš nezasáhne poslance, ale českým rodinám pořádně zavaří. Zajímá vás, o kolik přijdete? Vláda schválila škrty: Česká rodina přijde o 35 tisíc

Ministr Janota navrhoval, aby se platy ústavních činitelů snížily až o 20 %. Poslancům, kteří ještě v pondělí dopoledne slibovali, že Janotův návrh podpoří, se pořádně ulevilo. Všichni bez rozdílu stranické příslušnosti tvrdili, že rozpočet toto opatření nezachrání, ale chtějí údajně jít příkladem, jak v krizi šetřit.

Zatímco poslanci se tvářili, že návrh na snížení vlastních platů podpoří, soudcům se vůbec nelíbí. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník uvedl, že soudci mají už dva roky zmrazený růst platů, zatímco ostatním státním zaměstnancům platy stoupaly. "My k těm úsporným opatřením už dávno přispíváme," řekl Lichovník. Na rozdíl od poslanců a senátorů nemají soudci podle Lichovníka jinou možnost příjmů peněz. Politici dostávají peníze například za účast v různých dozorčích radách.

Na kolik si přišli doteď poslanci za 4 roky?

Šéf ČSSD Jiří Paroubek
Plat 61 400 Kč za funkci poslance + náhrady
Hrubá mzda celkem: 2 885 800 Kč
Náhrady celkem: 1 720 200 Kč
Čistá mzda s náhradami celkem: 3 639 680 Kč
Pozn.: Paroubek je jedním z »nejchudších« poslanců – jako jeden z mála totiž nemá ve Sněmovně žádnou placenou funkci.

Šéf ODS Mirek Topolánek
Plat 164 900 Kč za funkci premiéra, 61 400 Kč za dobu, kdy byl jen poslancem + náhrady
Hrubá mzda celkem: 5 603 100 Kč
náhrady celkem: 909 200 Kč
Čistá mzda s náhradami celkem: 4 849 916 Kč
Pozn.: Šéfovi ODS je od března, kdy skončil jako premiér, dorovnán plat do výše platu šéfa poslaneckého klubu ODS - bere tak přes 90 tisíc hrubéhoo. Teď Topolánek složil poslanecký mandát, bude ho tedy zcela platit ODS.

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD)
Plat 164 900 Kč za funkci předsedy Sněmovny + náhrady
Hrubá mzda celkem: 7 646 800 Kč
Náhrady celkem: 1680 900 Kč
Čistá mzda s náhradami celkem: 6 661 669 Kč

Místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS)
Plat 117 200 Kč za funkci místopředsedkyně Sněmovny + náhrady
Hrubá mzda celkem: 5 452 600 Kč
Náhrady celkem: 1 411 900 Kč
Čistá mzda s náhradami celkem: 5 228 041 Kč

 

capoturno ( 22. září 2009 20:23 )

Celá naše vláda a všichni politici si z nás dělají akorát *** a čekají co ještě všechno vydržíme.Ať jdou všichni do ***e a ode mne nedostanou ve volbách žádný hlas!!!

nicka ( 22. září 2009 19:01 )

Nevkládejte mi slova do úst, která nebyla vyřčena! Mým příspěvkem bylo řečeno pouze to, že každý, tedy i státní zaměstnanec by měl nést odpovědnost za chyby, které svým chováním způsobil. Jestliže někdo doje...be státní kasu do bilionového dluhu, a 20 let tam jsou jedni a ti samí, tak ať to zaplatí! Je jedno, jestli CEZ vydělává, nebo ne, protože astronomické platy nejsou jen v CEZu. To bychom se také mohli dobrat k Českým dráhám, RWE atd.

sakra ( 22. září 2009 13:28 )

Rozhazují vždy miliardy plnými hrstmi na všechny strany(kamarádům a známýma) a hlavně sobě a svým rodinám. Potom??? Občane zaplať za naše neumětelství a nekecej! A pozor - nezapomeň nás znova zvolit.

karel128 ( 22. září 2009 12:04 )

v tomto státě stále u moci bolševici /převleč kabáti/, postbolševici a s nimi spjatá mafie, - tak se nic nezmění. Vše je tak prorostlé korupcí, zlodějnou a vidíráním. Každý z nich na někoho něco ví. Na oko před voliči na sebe nadávají, já né, to oni a přitom je to jedna stejná pakáž. Čestného člověka mezi sebe nepustí,-vždiť měli heslo "Kdo nejde s námi,jde proti nám"- néé. Ukradneš milion - nic se neděje, máme přece zákon,- byl jsi sice na hraně zákona ale nepřekročil jsi ho.Tady nebyla žádná revoluce, bolševici zůstali stále u moci. Akorát se za něco /smlouva/předala moc, jiným bolševikům a postbolševikům. Udělali si rychlokurzi na manažeri, a rozkradli a prodali co se dalo. Udělali z nás Banánovou republiku..!

evolucius ( 22. září 2009 12:03 )

Úplatný soudce zůstane,no nebude úplatný za pár korun,jako soudce Nagy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa