Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V ČR začnou vycházet noviny Národní odpor

Členové Dělnické strany s prapory
Členové Dělnické strany s prapory  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK - 
2. května 2009
18:17

Sdružení Dělnická mládež, mládežnická odnož ultrapravicové Dělnické strany, začne od června vydávat noviny. List ponese stejný název jako neregistrované neonacistické hnutí Národní odpor.

Ochrannou známku se Dělnické mládeži podařilo zaregistrovat u ministerstva kultury. Zhruba třem desítkám přívrženců to na mítinku Dělnické strany v Plzni řekl předseda sdružení Martin Zbela.

Noviny budou vycházet zatím čtvrtletně, postupně měsíčně a mají být periodikem pro mladé. Podle sdružení dokazuje registrace z ministerstva to, že slova "národní odpor" nejsou v ČR zakázána a jejich vyřčení není trestné.

Ministerstvo kultury se k záležitosti registrace tiskoviny Dělnické mládeže podle mluvčího Jana Cieslara v současné době nemůže vyjádřit. "V tuto chvíli nemám přístup do registru, kde bych mohl tuto informaci ověřit. Příslušné úřednice k poskytnutí registru budou k dispozici až v pondělí," řekl.

V databázi periodického tisku na internetových stránkách ministerstva ale ČTK našla, že Dělnická mládež z Prahy 6 si periodikum s názvem Národní odpor zaregistrovala 8. dubna 2009.

"Chtěli jsme tímto ukázat, že ani ministerstvo kultury nemá problém zaregistrovat tato slova. Nelze tolerovat skutečnost, že někdo vydedukuje, že Národní odpor je neonacistická organizace, ačkoliv tato organizace ani není registrovaná," uvedl Zbela. Podle něj tak ani není možné, aby byl někdo za tato slova trestně stíhán a slova byla brána jako zástupný symbol neonacismu.

Zbela tak narážel na dva roky starý incident z Brna, kde skupina nacionalistů rozvinula na 1. máje transparent s nápisem Národní odpor. Za propagaci extremismu bylo tehdy odsouzeno sedm svolavatelů pochodu, čtyři dostali tresty vězení. Letos se prvomájová demonstrace pravicových extremistů obešla bez incidentů. V pátek prošlo za dohledu tisíce policistů centrem Brna asi 500 radikálů.

Podle politologů a expertů je označení "národní odpor" v rozporu se zákonem, pokud je uváděno ve vazbě na danou organizaci a hnutí nebo v souvislosti s webovými stránkami této organizace.

"Národní odpor je uveden ve zprávě ministerstva vnitra pojednávající o stavu extremismu. Je označen jako militantní extremistická organizace," uvedl například odborník na extremismus Ondřej Cakl. Na organizování shromáždění v Brně se údajně spolupodílel právě Národní odpor.

Současný krok Dělnické mládeže tak označili někteří odborníci za snahu dostat systém do úzkých a zpochybnit postup úřadů a orgánů.

Dělnická mládež byla ministerstvem vnitra zaregistrována 5. března, tedy den poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrh vlády na rozpuštění Dělnické strany. Vláda v návrhu tvrdila, že DS porušuje zákony a je blízká krajně pravicovým uskupením, zejména neonacistickému Národnímu odporu. Soud ale návrh zamítl, neobsahoval prý dostatek přesvědčivých důkazů.

seva ( 5. května 2009 17:48 )

Tak jestli je to podle tebe dobře, tak jsi asi zřejmě naprosto vylízaný magor, který je jednostranně založený. Možná máš s cikány špatnou zkušenost - kdo nemá - ale když se "vlády" chopí vylízanci, bude to moc špatné. Jsem Indka, a garantuju ti, že jestli díky takovým idiotům jako jsi ty dostanu přes držku, tak se zvedne vlna odporu. Ale budou to intelektuálové! Protože hlupáci ve světě nemají místo.

zapalkasirka ( 3. května 2009 14:08 )

Zatím vycházejí Dělnické listy,který mi chodí mejlem,protože jsem ve straně,ale je dobře že budou mít přehled všichni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa