Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda: Češi mají abnormální spotřebu antibiotik

Kapsle s doxycyklinem.
Kapsle s doxycyklinem.  (Autor: wikipedia.cz)
Autor: ČTK, tez - 
2. května 2009
11:31

Vláda v demisi se na svém zasedání v pondělí bude zabývat národním antibiotickým programem. V Česku se ročně spotřebuje zbytečně antibiotik za miliardu korun, podobné je to ve většině zemí EU. Nadměrným používáním antibiotik si vytvořily některé bakterie odolnost. Antibiotický program je prioritou českého předsednictví.

"Antibiotický program znamená vytvoření antibiotických center a pod gescí Státního zdravotního ústavu také metodiky, jak vhodně a účinně antibiotika předepisovat. Zahrnuje osvětu, aby lidé pochopili, že nadměrné užívání antibiotik není správné a může být dokonce nebezpečné," řeklČTK první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Podle primáře antibiotické stanice Nemocnice Na Homolce Vlastimila Jindráka ztrácejí antibiotika klinickou účinnost v takovém měřítku, které bylo ještě před pěti lety nepředvídatelné.
"Antibiotika ztrácejí svou klinickou účinnost v takovém měřítku, které bylo ještě před pěti lety nepředvídatelné. Velké problémy s antibiotickou rezistencí mají například Francie, Španělsko či Itálie, naopak Skandinávie a Nizozemsko je téměř neznají.

Nejmenší problémy mají země, kde se antibiotika předepisují přiměřeně a neužívají se zbytečně. Francouzi spolykají čtyřikrát více antibiotik než Nizozemci. Česko je zhruba v polovině evropského žebříčku," řekl Jindrák ČTK.

České předsednictví se zaměřuje především na užívání antibiotik v nemocnicích. Jindrák uvedl, že každý dvacátý pacient dostane v nemocnici v EU v souvislosti s poskytováním péče infekci. Každoročně na tyto infekce zemře 37.000 pacientů a dalším 16 milionům se kvůli infekci prodlouží nemocniční léčení. EU chce vytvořit návod pro evropské nemocnice, jak správně užívat antibiotika při léčení pacientů.

Nemocnice Na Homolce má svůj nemocniční antibiotický program od roku 1997. Sleduje rezistenci, předepisování a spotřebu antibiotik a infekce získané v průběhu nemocniční léčby. Zavedení antibiotického programu v této nemocnici umožnilo snížit během čtyř let náklady na antibiotika na třetinu původní hodnoty, aniž se zhoršila péče. Audit zaměřený na předoperační antibiotickou léčbu prokázal, že klesla spotřeba antibiotik pro tento účel o 60 procent, vyčíslil Jindrák.


JAK PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA?

Schematický nákres mechanismu účinku některých antibiotik

Schematický nákres mechanismu účinku některých antibiotik Schematický nákres mechanismu účinku některých antibiotik | wikipedie.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa