Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brněnský programátor připravuje vznik České pirátské strany

Nelegální cédéčka
Nelegální cédéčka  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK - 
21. dubna 2009
09:08

Na české politické scéně se připravuje vznik nového subjektu s názvem Česká pirátská strana. Jejím cílem má být rozšíření možnosti legálního sdílení děl na internetu.

Informuje o tom úterní Právo. Iniciátoři už získali tisíc podpisů nutných k založení strany. Protipirátská organizace BSA jejich záměr označila za absurdní.

Myšlenka vzniku České pirátské strany je údajně přímou odpovědí na páteční rozhodnutí švédského soudu o odsouzení provozovatelů internetového portálu The Pirate Bay. Nová česká strana by měla plně kopírovat ideový program švédské Pirátské strany, která se letos pokusí získat mandát v Evropském parlamentu.

Hlavním iniciátorem vzniku České pirátské strany je brněnský programátor Jiří Kadeřávek. "Cílem strany není ovládnutí politického spektra, ale, alespoň v prvních fázích, myšlenkový posun společnosti a hlavních politických sil ve vztahu k problému copyrightu, patentového práva a ochrany soukromí," řekl serveru Novinky.cz Kadeřávek. Dodal, že o počítačové pirátství ve smyslu kradení softwaru se nejedná.

Aby mohla být strana registrována u ministerstva vnitra, muselo shromáždění sehnat minimálně tisíc podpisů občanů. "Internetové stránky jsem spustil v noci ze soboty na neděli. Jen za pouhé dva dny jsme získali všechny podpisy, které potřebujeme ke schválení strany," uvedl Kadeřávek.

Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA se domnívá, že vznik podobné strany je absurdní. "Je to stejné, jako kdyby vznikla strana na podporu automobilových zlodějů či legalizace drog. Nikdo nesmí mít právo zasahovat autorům do jejich práv," řekl Hlaváč.

kukuku ( 21. dubna 2009 10:26 )

To jsem ještě nezaregistroval. Zareagovali a titulek "Brněnský primátor připravuje vznik pirátské strany opravili."

kukuku ( 21. dubna 2009 09:36 )

To je neuvěřitelné, co sem může projít. Normální tisk snad musí mít nějaké korektory, kteří takové chyby chytí. Doufám, že brněnský primátor tyto blbce zažaluje a výsledek věnuje na dobročinné účely.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa