Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Skandální Topolánek: Chtěl ovlivnit ČT přes Dalíka!

Marek Dalík
Marek Dalík  (Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina)
Autor: Kateřina Brožová - 
16. března 2009
17:50

Premiér Mirek Topolánek šokoval. Přiznal, že poslal svého "kluka pro všechno" Marka Dalíka, aby ochránil pro něj důležitého "přeběhlíka" poslance Petra Wolfa. Toho vyšetřuje policie kvůli zpronevěře státní dotace. Ale drží v rukou osud vlády.

A Dalík to vzal zostra: Snažil se přesvědčit reportéra ČT Dalibora Bártka, aby neodvysílal reportáž o Wolfových peněžních machinacích.

Co se vlastně stalo: Dalík si vyžádal schůzku s reportérem Bártkem a snažil se na něj tlačit. Pokud se reportáž odvysílá, bude mít prý Topolánek vážné problémy a zřejmě padne vláda.

Poslal za reportérem Dalíka sám premiér? Tak v tom se aktéři kauzy naprosto rozcházejí. Bártek má záznam, v němž Dalík tvrdí, že ho posílá Topolánek. „Ne, premiér nevěděl, že půjdu za Bártkem. A tečka,“ odsekl Dalík včera Blesku a zavěsil.

Topolánek se k tomu, že by poslal Dalíka přímo za reportérem, také nehlásí: „Požádal jsem Marka Dalíka, aby pomohl poslanci Wolfovi s určitým mediálním tlakem. O schůzce s tím člověkem - já nemůžu říct novinářem, to zase bych pourážel všechny ostatní – jsem nevěděl.“ To, že nahrávku schůzky s Dalíkem reportér Bártek pořídil a zveřejnil, označil Topolánek za šmíráctví.

Co reportér Bártek o Wolfově kauze odhalil, byla ČT odhodlána odvysílat. „Reportáže se v ČT nestahují jen tak, svoboda reportérů spočívá právě v tom, že jsou zcela imunní vůči podobným aktivitám,“ řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha.


Problémy poslance Petra Wolfa (48):
* Bývalý poslanec ČSSD, který nyní jako jeden z přeběhlíků drží Topolánkovu vládu při důležitých hlasováních.
* Policie ho vyšetřuje kvůli podezření, že zneužil milionové dotace ministerstva fi nancí ve své fi rmě UT 2002. NKÚ zjistil nedostatky minimálně v případě dotací za 1,1 milionu korun.
* V letech 2005 až 2006 najezdila celá Wolfova rodina kvůli projektu 130 tisíc kilometrů, za což jim ministerstvo vyplatilo 1,25 milionu Kč.
* Další statisíce od státu dostali Wolfovi za poradce – vesměs známé rodiny.
* Třičtvrtě milionu pak získala moskevská fi rma, která zřejmě neexistuje, za studii, která je zdarma na stránkách EU.


Poslanče Bendo, ministře Langře! Tohle jste nějak neuhlídali!
Nedomysleli to! Poslanec Marek Benda (ODS) i ministr vnitra Ivan Langer (ODS) nejsou tak chytří hoši, jak se zdálo. Nakonec i za cenu okleštění demokracie dosáhli zákazu zveřejňování odposlechů. Jenže... Teď je tu záznam, kdy "z pověření premiéra" naléhá Marek Dalík na reportéra ČT, aby nechal na pokoji machinace policií vyšetřovaného přeběhlíka Petra Wolfa. A tohoto záznamu se zákaz netýká! Nejde totiž o trestní řízení. Zkrotit novináře, to není lehký úděl... Tak, pánové, nastavte noci, připravte rychle novelu zákona! Dřív, než někdo někde zase zachytí vaše politické "inflagranti".


Topolánkův "kluk pro všechno" Marek Dalík (34)
* Pravá ruka premiéra pracovala nejprve pro prezidenta Václava Havla, ale v roce 1999 založil PR agenturu New Deal a po zvolení Topolánka premiérem se dostal do vrcholné politiky.
* Policie byla přesvědčena, že se pokusil uplatit poslance US Zdeňka Kořistku, aby nepodpořil vládu Stanislava Grosse. Kvůli tomu skončil i pár hodin ve vazbě. Státní zástupkyně ale obvinění zrušila.
* Od chvíle, kdy ODS po volbách 2006 sestavila vládu, čelí opakovaně obviněním, že v zákulisí ovlivňuje politiku a těsně ji propojuje s byznysem, s ním spřízněná fi rma například vzala 3 miliony za to, že zachrání stravenkový byznys.
* V reportáži skrytou kamerou Novy odmítl podvržené fotky Tlustého se slečnou ve vířivce s tím, že podobné už má. Později řekl, že jen ví, že existují.
* Ačkoliv je premiérovým rádcem a pravou rukou, není zaměstnán ani vládě, ani v rámci ODS, což je vždy argumentem, když se objeví nějaká "nejasnost".
* S nahrávkou svých praktik měl problém už jednou – v listopadu 2006 MF Dnes zveřejnila záznam, v němž Dalík tvrdí, že ODS se chce s ČSSD dohodnout jen na oko a on už má dojednaného přeběhlíka Marka Pohanku.

derek ( 17. března 2009 23:47 )

No ono mě udivuje ,že ještě nějaký občan muže napsat ,že Paroubek je lepší neni a jestli si myslí jak je nějaký politik lepší nad ostatním neni kdo má rád Paroubka ať si přečte http://www.eliteclub.cz/mafie_v_praze/ zajimavej článek. A nefandim nikomu ani Tupolánkovi ani komoušum a ani zelnejm a ani lidovcum všechno je to jedna pakáž. Jen hloupý občan si muže myslet ,že to s nim nějaký politik může myslet dobře nebo ,že je nějaký politik lepší. Všichni lžou a kradou ,každej z nich se těší jak budou prodávat Budvar a Letiště a namastěj si kapsy jako s Gripenama Tvrdík a další. Občani s našima politikama už zase rejem držkou v zemi akorát si to nemusíme nechat líbit.

oldedek ( 17. března 2009 13:04 )

Tak a je to zase v hajzlu - už mi začal být Topolánek pomaloučku, ale polehoučku svým vystupováním v EU sympatický a myslel jsem, že to možná zase trošku s těma volbama přehodnotím, no ale jak říkám v ůvodu...

warumfernet ( 17. března 2009 07:24 )

se to skandálama jenom hemží, ale modrýma bobanama, s hroší kůží, to ani nehne. Když si vzpomenu, jak kdysi média drtila Grose ohledné nejasnému původu jeho peněz a on radši odstoupil, tak si mnohdy říkám, že se měl Standa na své svědomí vy.srat a valit přes mrtvoly, tak jak to dnes dělá Topolánk-Dalíkovská cossa - nostra.

gogo ( 16. března 2009 21:50 )

a díky tomu, že klíčová ministerstva podstoupila pidistranám, které si s ní dělají co chtějí .... Hlavně že vládneme. Ať to stojí co to stojí. A po nás třeba potopa. A tento paskvil se zrodil ze svobodných voleb! A občan - to Nic v očích politiků (bohů) jenom zírá a není si jistý, zda se mu to vše nezdá, zda to není zlý sen ... Bohužel není .... Je to tvrdá relalita.

ma-o ( 16. března 2009 16:09 )

V normálním státě by si už Mamula balil kufry.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa