Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Copak je to za exota? Marek Benda!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: red - 
7. února 2009
05:00

Exot mezi politiky! Přesně takový je poslanec Marek Benda (40). Je to chronický škodič, nebo pouhý hlupák?

Co na tom záleží, když se teď v Česku kvůli němu už nikdo nedozví, že politici mají styky s mafiány a dokonce ani, že někdo 'zastřelil Kočku'. Není to přitom poprvé, kdy Benda nepozorovaně propašoval do zákonů změny, z nichž pak všichni šíleli a už se nedalo nic dělat! Bendu to baví. Nikdy se neživil ničím jiným než pohodlným poslaneckým chlebíčkem s výjimkou dvou let, kdy post neobhájil. Ale to se zase zašil dělat 'vládní agendu' na ministerstvo informatiky. A živil se celou dobu dobře, přišel si nejméně na 9 milionů.

 

Muž, který chce zničit demokracii v Česku

Kvůli němu budou mít média roubík v puse. Větu 'Zabili Kočku!' nebo třeba 'Postřelili ministra XY' nebude smět nikdo do novin napsat. Bude to trestné! Původně měl zákon chránit dětské oběti násilných činů... Teď se kvůli Bendovi nesmí nikdo ani dozvědět, jak se v telefonu mafiáni baví o svých vztazích s politiky. Za zveřejnění odposlechů totiž hrozí pět let vězení a pět milionů pokuta pro vydavatele. Mezinárodní organizace to mají za neslýchaný zásah do svobody projevu.


Muž, který nezná normální práci

Hned v roce 1990 se usadil v teplých poslaneckých lavicích a za osmnáct let z nich, s výjimkou dvou let 'překlepaných' na ministerstvu, nevylezl. Když v roce 2002 post neobhájil, sakra se snažil vrátit se zpátky. Povedlo se mu to, když se postavil za Václava Klause po 'sarajevském atentátu'. Benda nikdy nepoznal normální práci, ještě jako student byl v únoru 1990 dosazen do České národní rady. Z ní v roce 1992 plynule přešel do Poslanecké sněmovny. Tady to táhne se všemi výhodami jako synáček známého otce dosud!


Muž, který chtěl povolit tunelování

Málem se mu podařilo do nového trestního zákoníku nepozorovaně propašovat změnu, která znamenala, že nebude postihováno 'tunelování'. Udělal to tak šikovně, že najednou byli v šoku téměř všichni. Na poslední chvíli se na jaře 2006 podařilo situaci zachránit tím, že sněmovna napodruhé smetla ze stolu celý nový zákoník. Třeba vrahům se ulevilo, protože měl pro ně znamenat podstatně tvrdší tresty. Benda svůj kousek hloupě omlouval tím, že tunelování lze postihovat i jinak.


Muž, který využil otce k vstupu do politiky

Jeho otec byl svéráznou postavou disentu a poté respektovaným šéfem strany a politikem. Jeho syn se po jeho zádech svezl do politiky. Pár týdnů po 17. listopadu 1989 s ním tehdy 21letý vstoupil do strany KDS, kterou otec zakládal. Svezl se s ním i tehdy, když strana splynula s ODS. "Můj otec ovlivnil na sto procent to, co dělám," říká pyšně Benda, jehož otec v roce 1999 zemřel. Otázkou však je, jestli by dnes na svého syna mohl být pyšný.


Muž, který miluje výhody, moc a peníze

Za své působení poslance si podle propočtů Benda už vydělal 9 milionů korun. Přesto nemá dost. Stavěl se proti tomu, aby si poslanci nezvyšovali platy. "Zmrazení platů je hloupost. Hlasoval jsem pro ně jen proto, že jsem se nechtěl hádat s vlastní vládou. Jeho jediný efekt je, že za tři roky platy stoupnou skokově a všichni se pak zblázní," řekl Benda. A podobně razantní byl v případě diskuze, zda poslanci musí platit v dopravních prostředcích nebo ne. "Poslanecký průkaz pro cestování po Praze využívám často," přiznal se.


Muž, který nedostatkem vzdělání děsí právníky

Benda je šéfem ústavně-právního výboru sněmovny, ale diletantstvím přivádí k šílenství ty, kteří právu rozumějí. "Marek Benda není vzdělaný právník, což je katastrofa...," rozhořčil se nyní exsoudce ústavního soudu Vojtěch Cepl. Podobně své původní 'ano' zákazu zveřejňování odposlechů vysvětluje i právní expert ČSSD Zdeněk Jičínský: "Benda nás překvapil, nebyli jsme připraveni a udělali jsme chybu." Nebyla to první snaha Bendy propašovat sporný paragraf, už předtím šlo o zkrácení lhůty pro trestání deliktů z privatizace


Muž, který z nás udělal hlupáky

Kvůli Bendovi teď vypadají Češi jako pitomci, kterým se svoboda slova už omrzela a nic nedbají na protesty mezinárodních organizací kvůli zákazu odposlechů. Prezident Evropské asociace vydavatelů novin Valdo Lehari, která zastupuje přes 5 tisíc novin z 25 evropských zemí, Bendovi dokonce napsal dopis. Chtěl ho upozornit, že ČR tím vysílá do světa velmi negativní signál. Také Reportéři bez hranic odsoudili tažení Česka proti zveřejňování odposlechů. "Dopadne to na investigativní novináře. Není možné novináře obviňovat z toho, že drží nějakou informaci. Jejich posláním je informace šířit," řekl k tomu Olivier Basille z organizace. Kvůli Bendovi teď vypadají Češi jako pitomci, kterým se svoboda slova už omrzela.

Zdeněk Zoro ( 19. května 2013 12:24 )

Dokud toho vola budou modrý blbi volit,tak se tam bude držet,zkurv....syn jeden přitloustlej.

albert7 ( 16. března 2013 14:31 )

OD ROKU 2009 UBEHLY DALSI 4 ! ROKY A SKUDCE BENDA BEZ PROBLEMU VEGETUJE. UZ SPOLEHAM JEN NA BLANICKE RYTIRE !

choura ( 17. prosince 2011 14:10 )

Neslyšel jsem, že by Marek Benda absolvoval vojenskou základní službu. I té se, díky "modré knížce" dokázal vyhnout.

zdravot ( 1. dubna 2009 14:34 )

JO NÁŠ BENDA MAREK...... TO OSLOVENÍ V DNEŠNÍM BLESKU MU SEDÍ, PTÁM SE CO DĚLAJÍ OSTATNÍ POLITICI, CO TAM SNÍM SEDÍ V LAVICÍCH, TO NECHAJÍ TAKOVÝ PASKVIL VYLÉZT NA SVĚTLO BOŽÍ? JE TAM NĚKDO KOMU TO PÁLÍ A JE NORMÁLNÍ? DĚLEJTE NĚCO PROTI TOMU, NEBO VÁM TO VE VOLBÁCH SPOČÍTÁM A TY JSOU JAK JE VIDĚT HNED ZA DVEŘMA.

jakpep ( 12. února 2009 22:48 )

Na rozdíl od nás má vystaráno, většin z nás kdo se mu posmívá, že to je vůl maká v rozmezí tak max do 20ti a on si vysedí tak 70 možná 90 a ještě má vystaráno páč jeho konexe jsou o něčem jiném než ty naše, ve světě ve kterém je úspěch měřen jen penězi je on úplně někde jinde. Tedy větší blb je kdo, jdu spát páč v 5 ráno vstávám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa