Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německý teolog: Odstup, papeži!

Papež
Papež  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, red - 
3. února 2009
14:53

Úřadování papeže Benedikta XVI. vyvolává v jeho rodném Německu poslední dobou rozpaky. Zejména jeho nejasný postoj k holocaustu.

Hlava římskokatolické církve rehabilitovala britského biskupa Richarda Williamsona, který zpochybňuje rozsah holocaustu a také veřejně popřel existenci plynových komor. Německý tisk, politikové i vysocí církevní představitelé nahlas kladou otázky ohledně opakujících se neobratností nejvyššího představitele katolické církve.

"Jde jednoznačně o ztrátu důvěry" v papeže, připustil v tisku hamburský biskup Werner Thissen a dodal, že "rehabilitace popírače je vždy špatná volba".

Přední katolický teolog Hermann Häring dokonce otevřeně vyzval Benedikta k odstoupení. "Chce-li tento papež učinit dobro církvi, musí odstoupit ze svého úřadu," prohlásil. "Nebyl by to skandál, biskup musí dát svůj úřad k dispozici v 75 letech, kardinál ztrácí všechna svá práva v 80 letech. Není jasné, proč by se zrovna papež (jemuž je 81 let), nemohl držet těchto rozumných pravidel."

V Německu jsou totiž stále velmi živé vzpomínky na holokaust a tuto otázku činí mimořádně citlivou.

Prestižní týdeník Der Spiegel tento týden věnuje velmi dogmatickému Josephu Ratzingerovi první stránku a pokouší se analyzovat, proč "německý papež škodí katolické církvi".

Rozhodnutí rehabilitovat Kněžské bratrstvo svatého Pia X., které mnozí komentátoři označují za poslední papežovu "botu", vyvolalo zjevně hněv židovské komunity v Německu, která až do nového rozhodnutí pozastavila veškerý dialog s římskokatolickou církví.

"To, co učinil Benedikt XVI., je neomluvitelné," zdůraznil v rozhovoru pro Der Spiegel místopředseda Ústřední rady Židů v Německu Salomon Korn.

"Německý papež - alespoň tak jej svět přijímá - uděluje svou milost komusi, kdo popírá holokaust, a to jen několik dní před oslavami výročí osvobození Osvětimi. Považoval jsem Ratzingera za obezřetného a jasnozřivého člověka. Zjevně jsem se mýlil," dodal Korn.

Na jaře 2005 bylo Německo velmi pyšné, že jeden z jeho rodáků zaujal místo po Janu Pavlu II. Spatřovalo v této volbě známku postupné rehabilitace země jako "normálního" národa. Nejčtenější německý deník Bild tehdy na první straně, jež zůstala slavnou, nadšeně psal "My jsme papež!"

Od té doby, co vypukl "případ Williamson", se tento slogan v Německu znovu objevuje, ale v pozměněných formách. Levicový list Der Tageszeitung v pondělí zasadil Josepha Ratzingera znovu na první stranu s titulem "My jsme patetičtí!"

kobitka ( 4. února 2009 18:31 )

Co můžeme čekat od člověka, který patřil k Hitlerjungend.

honzabenko ( 4. února 2009 17:38 )

Hlavně na mě působí moc dobře, slintajíci senilní osmdesátiletý dědek, který kecá o nesmyslech, kterým stejně nikdo nevěří, Ať tam raději dají mladšího a rozumnějšího. Když už se kolem církve dělají takové cáviky. Nemám rád církve, jsem realista!

kapka6 ( 4. února 2009 17:13 )

no jo černoch jim smrděl! Ale byl by to lepší Křesťan než ten Němec!

kapka6 ( 4. února 2009 17:10 )

měli by rehabilitovat Jana Husa, ti ho upálili za to že řekl,že papež je omlný!

devitka9 ( 4. února 2009 14:54 )

tak v tom s tebou naprosto souhlasím, jeho pohled spíš nahání strach a připadne mi jako reprezentant toho protikladu Boha. Hlavně tato fotka je přímo excelentní. Taky se mi nezamlouvá už od začátku, oproti němu totiž Jan Pavel II vyzařoval dobrem aspoň tedy na povrchu a možná i v srdci, tak na mě působil. Tohle je opravdu pravej opak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa