Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Topolánek si v popularitě polepšil o 10 %

Autor: ČTK - 
2. února 2009
16:12

Popularita premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka roste. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mu v lednu věřilo 29 procent dotázaných, což je o deset procent víc než v prosinci.

Obdobný nárůst Topolánkovy popularity ukázal i nedávný průzkum agentury STEM.


V čele žebříčku je podle CVVM místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka s 43 procenty před ministryní obrany Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL), která má 39 procent. Na třetím místě je šéf ČSSD Jiří Paroubek, jemuž důvěřuje 37 procent lidí.

Topolánek zaznamenal ve srovnání se svým minulým výsledkem vůbec největší posun. Naopak pražský primátor a premiérův stranický kolega Pavel Bém patří k těm, kteří si pohoršili. Stále mu sice věří 31 procent lidí, tedy víc než Topolánkovi, ale oproti loňskému září si pohoršil o šest procent.

Bohuslav Sobotka si polepšil o pět procent, místopředsedkyně KDU-ČSL Parkanová o osm. Místopředseda Strany zelených Ondřej Liška má ve srovnání se svým minulým výsledkem o čtyři body víc, a nyní mu tak důvěřuje 32 procent dotázaných. O pět procent více než minule získali ministři a místopředsedové ODS Petr Nečas a Petr Gandalovič. Nečasovi věří 30 procent lidí, Gandalovičovi 25 procent. Zhruba třetina dotázaných vyslovila důvěru místopředsedovi ČSSD Zdeňku Škromachovi.

Pokles důvěry zaznamenalo CVVM kromě Béma také u Jiřího Čunka. Předsedovi lidovců nyní věří 12 procent respondentů, tedy o čtyři procenta méně než loni v prosinci.

Autoři výzkumu uveřejnili rovněž index, který vyjadřuje, zda u daného politika převažují spíš pozitivní, nebo negativní postoje veřejnosti. Z politiků zařazených do tohoto šetření mají jen Liška a Bohuslav Sobotka celkově převažující kladné hodnocení. Naopak mezi politiky se silně převažující nedůvěrou, kdy negativní hodnocení převažuje o více než 30 procent, se řadí právě Topolánek, předseda Strany zelených Martin Bursík, šéf KSČM Vojtěch Filip, předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, místopředseda ODS Ivan Langer a předseda KDU-ČSL Čunek.

Žebříček popularity politiků, údaje v procentech:

B. Sobotka 43
Parkanová 39
Paroubek 37
Škromach 34
Liška 32
Bém 31
Nečas 30
Topolánek 29
Bendl 27
Bursík 26
Gandalovič 25

bobina ( 3. února 2009 08:42 )

tak pokud je Parkanová na druhém místě,slzím radostí že za mé peníze daňového poplatníka sedí někdo v kanclu a vyrábí takové sra,ndy!!! Vivat Topolánek,získávat popularitu za nic se povede jen u nás,v cizině se vám smějí a ťukají si významně na čelo! Kde se proboha ti výzkumníci pohybují se svými dotazy? Že by jenom v Praze okolo parlamentu?

gogo ( 2. února 2009 20:41 )

mi silně připomíná kvalitu práce Jaroslava Haška v redakci světa zvířat .... ))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa